608 436 941

Letní střelnice dětem

Autor: Za MS Jan Špilauer | Zveřejněno: pátek 18. srpna 2023 | 8x

Sešel se rok s rokem a opět jsme se sešli v areálu bývalé trhovosvinenské brokové střelnice. Okruh příbuzných a kamarádů úzkého kolektivu mysliveckého spolku v Trhových Svinech se uchýlil k třetímu ročníku táboření, kempování a utužování přátelských vztahů. Využili jsme státních svátků a navázali tak na víkend, abychom mohli společně strávit co nejvíce dní pohromadě.

Začínalo se ve středu 5. 7. a končilo se v neděli 9. 7. 2023. Každý věnoval pobytu tolik času, kolik sám uznal za vhodné, tak jsme se různě střídali od jednoho pobytového dne, až po celých pět dní. Během tohoto pobytu se na střelnici ukázalo 46 účastníků, z toho 8 na pouhé návštěvě. Ostatní se rozhodli strávit více času. Prostřídalo se nespočet věkových skupin, kdy nejstarší návštěvník byl ve věku 76 roků a nejmladšímu bylo pouhých 18 dní.

Program byl tradičně pod patronátem člena výboru spolku Zdeňka Přibyla mladšího, který vymýšlel aktivity, zejména pro nejmenší, kteří byli spolu s ostatními nazváni Ledňáčky. První ročník jsme si dali název Divočáci, rok poté Lišáci a letos tedy Ledňáčci. Samozřejmě nechyběla týmová trička v modré barvě s motivem ledňáčka. Kuchyně byla pod patronátem mysliveckých manželek Zuzky a Lucky, které se o nás svědomitě staraly. Mužská část nesla břímě starostí o děti, ale také proběhly přípravy na blížící se letní den s myslivci, pořádaný spolkem pro širší veřejnost. Bylo třeba přichystat vzduchovkovou střelnici, vyzkoušet a seřídit nové vzduchovky, a to včetně postavení stanů a jiných mobilních příbytků.

Hnedle po zahájení, kdy se tvořila za pomoci barev týmová trička a hlavní táborový prapor, došlo na výrobu primitivních oděvů a nástrojů, neboť nadcházející den byl ve znamení pravěku. Každý si tak musel vyrobil z dostupných přírodních materiálů oděv a zbraně v podobě kamenných seker a oštěpů. Pravěkou atmosféru dokonale podtrhl večerní tanec u ohně a fiktivní lov jednoho z účastníků v přestrojení za divočáka. Nechyběly ranní rozcvičky, které navazovaly na velké množství soutěží, a to jak pro děti, tak i pro dospělé. Házelo se smrkovými šiškami na cíl v podobě kulis lesní zvěře, zdatnost se prokazovala třeba v hodu pivním sudem, nebo oštěpem. Samozřejmě nám byly motivací drobné propagační předměty a sladkosti.

Stejně jako v předešlých letech se veliké oblibě těšila stezka odvahy, kdy se strašilo bez ohledu na věk, takže od smíchu až po slzičky nejmenších, kteří si s sebou na stezku brali jako doprovod vždy někoho z blízkých dospěláků. Samozřejmě, všichni, kdo prošli stezku, se stali hrdiny a v bezpečí už jim kuráž nescházela.

Jeden z velmi teplých dní jsme věnovali šipkované s plněním dalších vědeckých úkolů. Na konci trasy jsme došli až do města, kde jsme si za odměnu dali zmrzlinu a šlo se opět (tentokrát už po příjezdové komunikaci) zpět do naší pravěké základny. Četné návštěvy nás zásobovaly nanuky, melouny a moučníky. Celý pobyt byl velice vydařený a mohu napsat, že jsme zatím měli to nejlepší počasí za poslední tři roky. Uvidíme, jaká překvapení si pro nás Zdenda přichystá na další rok s novým, jistě originálním názvem, opět na známém klidném místě za naším městem.

Přehoupl se týden a členové mysliveckého spolku uspořádali již tradiční dětský den s názvem Letní den s myslivci. S ohledem na velmi oblíbené vyjížďky na koni, který byl vytížen na rodeu v Plzni, jsme nemohli děti připravit o tuto atraktivní příležitost, a tak byl dětský den naplánován až na neděli 16. 7. 2023 po návratu koně Aprila z rodea.

Trefili jsme se na období nejteplejších dní v roce, kdy padaly teplotní rekordy. Děti byly u vody, na prázdninách, či táborech a v horkých dnech jich tak přišlo s rodiči o dost méně, než bývá zvykem. Nehrozilo proto, že bychom museli na dětech nějak šetřit a mohli jsme se jim věnovat s plným nasazením a rozdat tak více cen. Hned u vchodu byla prezentace včelařů, kde se nabízela včelí plástev plná sladkého medu, následovaly sousedící stánky s prezentací myslivosti, kde bylo několik trofejí s výkladem, výdej evidenčních kartiček pro získávání razítek z jednotlivých stanovišť a také každý dostal plastový reklamní kelímek věnovaný sponzorem k 30. výročí založení firmy GPN v našem městě.

Hned vedle tak mohl začít první úkol v podobě vědomostní soutěže vyhodnocené na konci dne. Tradiční poznávačka dřevin, lukostřelba, hod na cíl, chůdy a zcela nová vzduchovková střelnice byly hlavním programem nedělního odpoledne. Již zmiňovaný kůň Honzy Veselého April je dnes nepostradatelným účastníkem našich mysliveckých dětských dní již neuvěřitelných 10 let. V roce 2014 jsme se odhodlali pořádat dětský den a sbírali jsme zkušenosti. Přicházelo mnoho dětí, až jsme jeli kapacitně na hraně našich možností. Pokaždé jsme se snažili zaujmout nějakou novinkou, ale některá stanoviště zkrátka pro jejich oblibu nelze vypustit z programu. S poděkováním nutno zmínit, že v parném letním dni přijeli děti schladit dobrovolní hasiči, kteří jim nachystali pěnu na jejich skotačení a vytvořili vodním dělem atmosféru lehkého letního deště.

Díky štědrosti sponzorů jsme si mohli dovolit věnovat dětem neomezené množství pití do výše zmiňovaných kelímků, špekáčky, zákusky, marcipán, či melouny. Různé propagační předměty od firmy Kámen a písek potěšily spoustu dětí, jak na dětském dni, tak na letním kempování. Dlužno také poděkovat firmám GPN, Silhouette, Řeznictví Dědouch, Cukrárně Jany Čížkové, cukrářům Šnokhasovým a zejména městu Trhové Sviny spolu s členy mysliveckého spolku za podporu těchto pravidelných akcí.

Další soukromé akce ještě čekají areál střelnice na sklonku prázdnin. Pomalu nastává čas podzimních honů a my tak v klubovně završíme návštěvnost areálu na posledních lečích s hudbou, pasováním a tombolou pro zpestření mysliveckých zvyků a tradic.