608 436 941

Včelaři Trhové Sviny

Autor: Petr Marek, jednatel | Zveřejněno: úterý 20. června 2023 | 20x

Možná doposud nevěděli, že organizovaní včelaři působí na Trhosvinensku již od roku 1907, kdy byl 10. března založen Krajinský spolek včelařů. Předsedou byl zvolen zakladatel spolku pan František Steinbauer, kamnář v Trhových Svinech, za místopředsedu spolku Šimon Dvořák, řídící z Todně, jednatelem spolku pan Venuš z Trhových Svin, za pokladníka spolku MUDr. Karel Gregora v Trhových Svinech a pak 4 členové výboru a sice páni Alois Zimmermann, řídící učitel v Olešnici, Hynek Petraš, kloboučník v Trhových Svinech, František Dvořák, rolník z Bukvice a Čeněk Steinbauer z Trhových Svin.

Tolik z historie, kroniku, fotografie a další si můžete najít na www.vcelaritrhovesviny.cz.

Stejně jako loni, i letos jsme uspořádali Medobraní, a to poslední květnovou sobotu 27.5. v obci Bukvice. Snad díky svatému Ambrožovi, patronu včelařů, se počasí opět vydařilo. Byl krásný slunný den. Desátá hodina zahájila akci a do areálu místního hřiště, kde se již tradičně scházíme, se začaly hrnout davy návštěvníků, kterých bylo letos ještě více než loni, odhadem přes tři stovky.

Tak jako každý rok, i letos byl připraven přehled včelařských pomůcek, historických i těch novodobých, živé včely, výukový úl s ukázkou různých stádií rozvoje včely a stáčení medu spolu s ochutnávkou. Kromě toho bylo možné zakoupit kosmetické a léčivé přípravky na bázi včelích produktů, pomůcky pro včelaře, sazenice medonosných květin nebo spoustu dobrot v rámci občerstvení.

Děti, ale samozřejmě i dospělí, si pak mohli namalovat svou vlastní keramiku, projet se na koni nebo si zahrát různé hry.

Již druhým rokem jsme přivítali vystoupení dětského folklorního souboru Doudlebánek. Pro velký zájem jsme vystoupení nabídli v programu rovnou dvakrát a opět se velmi povedlo.

Další velkou a tradiční akcí byla účast na Dni ochrany přírody, myslivosti, rybářství a včelařství, který se konal v sobotu 17. 6. v zámecké zahradě Nových Hradů. I tentokrát jsme měli štěstí na počasí, které sice párkrát zahrozilo, ale nakonec bylo nádherně.

Vám, kdo jste se na nás byli podívat na Medobraní v Bukvici nebo na Dni ochrany přírody v Nových Hradech, moc děkujeme. Doufám, že se vám líbilo, užili jste si to a snad se i něco nového dozvěděli. Ať už o včelách, včelaření nebo o nás včelařích.

Za rok vás opět rádi uvidíme!

Za ZO Trhové Sviny