608 436 941

Za přírodou, historií a energií Šumavy

Autor: Jitka Bartyzalová, průvodkyně, Trhové Sviny | Zveřejněno: úterý 21. března 2023 | 8x

Oblíbené pěší výlety s průvodkyní letos proběhnou v červnu a v září

Aktuální ročník tradičních výletů Za přírodou, historií a energií Šumavy dozná několika změn. Hlavním důvodem je rozhodnutí Kulturního a informačního centra v Trhových Svinech výlety již dále nepořádat. Byla jsem tedy motivována hledat nového pořadatele. Neklesající zájem a dotazy turistů mě vedly k jednání s novým pořadatelem. Ten neváhal a nabídl navázání na tradici. Novým pořadatelem je Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, z.s, základní organizace Trhové Sviny (SPCCH). 

Další místa Šumavy poznáme v sobotu 10. června a 16. září 2023. Tradičně budeme vyjíždět z Trhových Svin v 7:00 hod. z autobusového nádraží a přistoupit lze nadále na trase ve Dvorci (autobusová zastávka), Borovanech (AN), Ledenicích (autobusová zastávka) a Českých Budějovicích na zastávce MHD Strakonická obchodní zóna (směr sídliště Vltava).

V sobotu 10. června zahájíme pěší výlet u Srní, v Návštěvnickém centru Srní, které seznamuje návštěvníky s lesní faunou, životem vlků a jeho soužití s člověkem a nabízí i možnost zakoupení suvenýrů. Následně budeme postupovat Vlčí naučnou stezkou k vlčímu výběhu. Jedná se o lesní areál s výběhem vlků s 300 m dlouhou, dřevěnou lávkou, 3 - 4 m nad terénem a s pozorovacími přístřešky. Areál je přístupný veřejnosti, poskytuje bezpečí při pozorování vlků a umožňuje bezplatný vstup.

Od vlčího výběhu se po naučné stezce dále přesuneme do zanikající osady Horní Hrádky. Osada je filmovým místem seriálu Policie Modrava, ale především rodištěm významné osobnosti Šumavy, MUDr. Josefa Klostermanna - neméně významného otce spisovatele Šumavy Karla Klostermanna. Sám Karel Klostermann zasadil do osady i jejího okolí děje svých děl. Z Horních Hrádků budeme lesní cestou sestupovat kolem typických šumavských staveb do údolí řeky Vydry. Stojíme u Klostermannova mostu, pod nohami nám zurčí Vydra s omletými balvany a nacházíme se v místech, kde řeka má již viditelný spád. Zde se již napojíme na Naučnou stezku Povydří, která nás zavede podél toku k Turnerově chatě. Stavba známá v minulosti svou pohostinností ale i se zajímavým osudem a polohou na soutoku Zhůřského potoka a Vydry. Od chaty se vydáme ke kamennému moři a budeme směřovat do Čeňkovy Pily. Dojdeme k Smetanovu smrku, který sám skladatel zasadil v roce 1867 při svém pobytu u majitele pily Čeňka Bubeníčka. Jsme u národní technické památky Vodní elektrárna Vydra, která dosud plní svůj účel, pyšní se dlouhým dřevěným náhonem a v závěru chrlí vodu do toku řeky. Zde se pokocháme pohledem, jelikož budeme stát přímo u soutoku řek Vydry a Křemelné, jejichž vody pokračují již jako Otava. Vrátíme se do středu Čeňkovy Pily, kde pěší výlet zakončíme.

Trasa je dlouhá cca 9 km, je nižší, místy střední náročnosti. Koncipována je tak, aby byla přístupná a vhodná i pro méně zdatné turisty. Samozřejmostí je komentování projížděných míst, dobové fotografie, seznámení se s osobnostmi s místy spojenými, přírodními zajímavostmi ... přestávky na odpočinek a občerstvení nevyjímaje. Výlet je určen pro všechny věkové kategorie, včetně dětí. 

Přihlášky přijímá SPCCH v Trhových Svinech na e-mailové adrese: spcchts@seznam.cz nebo tel.: 778 043 070. Přihlásit se lze bez ohledu na to, zda jste nebo nejste členem SPCCH. 

V červnu na Šumavě!