608 436 941

Letní den po myslivecku

Autor: Za MS Jan Špilauer | Zveřejněno: úterý 9. srpna 2022 | 26x

9. ročník dětského dne, tentokrát nazvaný Letní den po myslivecku, se uskutečnil 16. 7. 2022 od 13:00 hodin v areálu bývalé myslivecké střelnice. Po ukončení mnohaletého provozování sportovní střelby byly pozemky města v tomto areálu zapůjčeny mysliveckému spolku, který nadále využívá tento areál pro různé aktivity a jednou z aktivit je právě dětský den, který má u myslivců tradici od roku 2014. Naštěstí jsme stihli termín dětské akce ještě před několikadenní technopárty, která byla týden po dětském dni pořádána na nedalekých pozemcích, které jsme ještě nedávno zčásti jako spolek užívali ke sportovní střelbě.

Pravidelní návštěvníci našich dětských dnů vědí, že si zde mohou děti vysoutěžit zajímavé ceny, a i ti méně zdatní nikdy neodejdou s prázdnou. Letos jsme si kromě mnoha sladkostí a drobností pro děti připravili nějaké novinky, jako třeba melouny, množství pití, a hlavně podstatně zajímavější hodnotné ceny pro vítěze prvního, druhého a třetího místa - a to jak v kategorii vzduchovkové střelby, tak ve vědomostním kvízu. V obou kategoriích si soutěžící odnesli kromě diplomů nafukovací dětské bazény, encyklopedie myslivosti a dalekohledy.

Občerstvení jsme si letos skromně zajistili sami a vše ostatní dostaly děti zdarma díky sponzoringu našich štědrých podporovatelů, kterými jsou: Jan Jabali, Petr Sojka, Lubomír Pícha, Jaroslav Brabec, Antonín Imbera a Stanislav Němeček. Nechyběl tradičně kůň Apríl Honzy Veselého, marcipán od manželů Šnokhausových a nově také zákusky od Jany Čížkové. Materiálně, či finančně dále vypomohli: Partners, Provident, Dobrá Voda, Kooperativa, A. Schmied, s.r.o., GPN GmbH – o.s. České republika a město Trhové Sviny. Všem, kteří podporují aktivity Mysliveckého spolku TS, které jsou ve prospěch naší mládeže, velice děkujeme, stejně tak i členům našeho mysliveckého spolku a jejich rodinám za organizaci tohoto dne.

Při příchodu na střelnici byl každý soutěžící vybaven terčem s pořadovým číslem a pitíčkem, aby v horkém letním dni měl dostatek tekutin. Sedm razítek podle stanovišť bylo nutné nasbírat pro uznání finální odměny, kterou v podobě dárkového balíčku bylo možné vyzvednout u okénka klubovny střelnice. Někteří byli tak snaživí, že se do sběru razítek zapojit i čtyřikrát. Jednotlivé kategorie byly různého charakteru od prezentačního s různými informacemi až po samotné soutěže. Jako první hned u vchodu do areálu byla k prohlédnutí prezentace včelařů, kde kromě proskleného úlu bylo možné ochutnat med z právě odvíčkované plástve. Hlavní stánek s prezentací trofejí, kde bylo možné se zapsat a získat terč odkazoval na sousední stolek, kde děti nešetřily vědomostmi a věnovaly se vědomostnímu kvízu. Dále už to šlo různě - od poznávání dřevin, přes chůdy, hod na cíl, lukostřelbu, vzduchovky, jízdu na koni, kynologický výcvik až po zábavu pro nejmenší, což byl skákací hrad či dětské pískoviště.

Oheň lákal k příjemnému posezení se špekáčkem a limonádou, kde se shlukovali návštěvníci a vzájemně si povídali. Každé děcko dostalo k pečení špekáček a neomezeně pití. Mezitím se mezi děti opakovaně nosil tác s rozkrájenými melouny, zákusky a marcipánem. K zakousnutí bylo taktéž několik bábovek, a ovocných koláčů domácí výroby. Všeho bylo pro všechny dostatek a dlužno zmínit, že se účastnilo 44 poctivě soutěžících dětí a s nimi mnohdy vícečetný doprovod různých věkových kategorií. Nikdo nemusel spěchat, a tak jsme na sklonku dne vyhlásili 3 nejlepší vzduchovkové střelce a vylosovali 3 účastníky vědomostního kvízu. Každý z nich dostal diplom a jednu z výše zmíněných hodnotných cen, kterou si po právu zasloužil. Vzájemně jsme se rozloučili, vše po sobě uklidili a mohli se rozejít s nadějí, že za rok na jubilejním desátém ročníku na shledanou.