608 436 941

Medobraní 2022

Autor: Za ZO Trhové Sviny Petr Marek, jednatel | Zveřejněno: neděle 19. června 2022 | 47x

Tak jako loni, i letos jsme se sešli poslední květnovou sobotu na tradičním Medobraní pořádaném Českým svazem včelařů, ZO Trhové Sviny. Tentokrát to vyšlo na 28. května. Medobraní se uskutečnilo v obci Bukvice, cca 2 km od Trhových Svinů, kde máme již několik let výborné zázemí v postavě předsedy ZO ČSV, přítele Stanislava Němečka.

Počasí nám opět přálo, byl slunný den a příjemných 18°C ve stínu. S desátou hodinou, oficiálním zahájením Medobraní, se začaly hrnout davy návštěvníků, které letos vytvořily početní rekord. Jen škoda, že jsme neměli jak všechny spočítat, takže odhadem nás tam v jednu chvíli byly dvě, tři stovky lidí.

Kromě již tradiční ukázky živých včel, stáčení medu a rozličných současných i historických pomůcek pro včelaře, jsme příchozím nabídli kosmetické a léčivé přípravky na bázi včelích produktů, možnost zakoupit si sazenice medonosných květin, olešnické koláčky a spoustu dobrot v rámci občerstvení.

Děti, ale samozřejmě i dospělí, si pak mohli namalovat svou vlastní včelku za dozoru Domečku, který se naší akce účastnil již podruhé prostřednictvím Nikoly Jandové.

Jedním z nových bodů tradičního programu Medobraní pak bylo vystoupení dětského folklorního souboru Doudlebáček, které se velmi povedlo. Do budoucna pak počítáme s podobným rozšiřujícím programem a dalšími lákadly v podobě rozličných vystoupení a dalších doprovodných aktivit.

Myslím, že stejně jako předešlé ročníky, byl i ten letošní úspěšný. Povedlo se nám ukázat a poukázat na užitečnost včel a nutnost pečovat o tohoto úžasného pomocníka. Protože samotný med je třešničkou na dortu a odměna za dobrou práci včelaři, ale tou skutečnou hodnotou jsou všechny plody, které by nebyly, nebýt včel a jejich opylování, plody jako je ovoce, zelenina, ale například i obilí a technické plodiny.

Díky všem, kdo jste na Medobraní přišli a podpořili nás.

Už nyní se těšíme na další ročník 😊