608 436 941

Mapy.cz - ideální mapa i navigace na dovolenou

Autor: Jaroslav Salcer | Zveřejněno: čtvrtek 9. června 2022 | 70x

Navigační a mapová aplikace Mapy.cz pochází od českého Seznamu. Dovolím si říct, že se jedná o nejlepší mapy, které můžete mít vždy s sebou v mobilním telefonu, nejen na turistické výlety. 

Dneska se pokusím vypíchnout ty nejzákladnější funkce, které stojí za to je používat.

  1. Možnost používání offline - pokud si v nastavení vybereme mapu Čech nebo kteréhokoliv jiného státu a stáhneme ji do telefonu, tak nebudeme na cestách potřebovat mobilní internetová data. To se může hodit nejen v místech bez signálu, ale zároveň si nebudeme spotřebovávat datový tarif. Vaši polohu určuje GPS snímač, který je v každém mobilním zařízení. Google mapy jsou sice taky v pohodě, ale musíte mít signál a data.
  2. Turistické stezky - v mapách najdete každou stezku, lze perfektně plánovat pěší výlety i cyklovýlety. Vždy budete vědět, kde se právě nacházíte a jestli jdete správným směrem
  3. Nahrávání trasy - pokud zapnete před vycházkou záznam trasy, bude se váš výlet nahrávat a ukládat, pro pozdější prohlížení. Budete vědět i později vidět celý profil trasy, převýšení, rychlost a ušlé kilometry. Obrovskou výhodou je, že trasu si v klidu prohlídnete doma na tabletu nebo velkém počítači, což je pohodlnější než na malém displeji. Trasy zůstanou uloženy pro pozdější prohlížení a synchronizují se napříč všemi zařízeními.
  4. Navigace v autě - Mapy.cz udělaly obrovský kus práce a dnes můžeme říct, že se jedná o plnohodnotnou navigaci včetně hlasového průvodce. Opět funguje i bez signálu a internetových dat. Velmi pohodlným doplňkem je ukazatel vaší rychlosti a hned vedle je ukazatel rychlosti, která je v daném úseku. Nemusíte tedy přemýšlet, jestli je ve městě 50km/hod nebo 70km/hod. Navigace to stále ukazuje. Zvláště na dálnicích je to k nezaplacení, když si nejste jisti, jestli není v daném místě náhodou rychlost snížena ze 130 km na 90 km. Aplikace umí nabídnout při jízdě i alternativní trasu, pokud se na trase objeví překážka v provozu, kterou by bylo nutné objet. Řidič může novou trasu přijmout, nebo pokračovat v navigaci po původní trase.

Letos došlo i k větší systémové aktualizaci map. Jedná se o aktualizaci letecké ortofoto vrstvy. Nové letecké snímky si můžete prohlédnout jak na desktopu, tak i v mobilní aplikaci Mapy.cz. Aktualizováno bylo tentokrát území východní třetiny České republiky. Snímky vznikaly v uplynulém roce, pro Seznam je v rámci dlouhodobé spolupráce pořídila opět společnost TopGis.

Aktuální snímky zaznamenávají mimo jiné i výrazné změny v krajině, způsobené ničivým řáděním tornáda na jižní Moravě, ale i člověkem. Jedná se například o dopravní stavby, městské parky a zástavby, biopásy, lesy, rybníky nebo vodní nádrže. TopGis letos pro Seznam zpracoval celkově 73 438 plátů, každý z nich o rozměru 5000 × 4000 pixelů. 

Populární Mapy.cz se s novou aktualizací dočkaly užitečné vychytávky. Nově vás u navigace v autě upozorní na rychlou jízdu, a to nejdříve vizuálně ikonkou na displeji a později i zvukovou signalizací. Pokud tedy při jízdě v autě překročíte lokálně maximální povolenou rychlost, určitě to zjistíte. Funkce ale samozřejmě není povinně aktivovaná. Koho by vyrušovala, nebo by ji z nějakého důvodu nechtěl využívat, může ji samozřejmě v nastavení aplikace vypnout. Seznam proto nabízí i rozšíření této funkce, která na displeji předem upozorní na úsek sledovaný radarem s odpočtem vzdálenosti, aby řidič zavčas mohl správně přizpůsobit rychlost.

Samozřejmě nejde o žádnou přelomovou novinku. Některé navigace, jako například Waze od Googlu, signalizaci na rychlou jízdu nabízí již delší dobu. Na rozdíl od Waze ale Seznam a jeho Mapy.cz autonavigaci neprovozují tak dlouho, takže do ní funkce přidávají postupně. Určitě tak nejde o poslední novinku, které jsme se dočkali.

S rostoucí cenou paliv mnoho řidičů zvažuje, u které čerpací stanice natankuje. V některých případech raději zvolí o pár kilometrů na vzdálenější pumpu, protože na plné nádrži se jim zajížďka bohatě vrátí. S vyhledáváním čerpacích stanic s nejnižší cenou paliva pomůže i nová funkce Mapy.cz.

V aplikaci stačí do vyhledávacího políčka zadat výraz „nejlevnější benzín“ a na mapě ve vašem okolí se zobrazí jako zvýrazněné body zájmu čerpací stanice s nejnižší cenou paliva. Aplikace bere v úvahu nejen ceny benzínu, ale nafty, LPG i CNG, takže můžete hledat rovnou i „nejlevnější LPG“. Po kliknutí na profil vybrané „benzinky“ zobrazíte nejen cenu, ale i provozní dobu, hodnocení a další údaje. A samozřejmě se jedním kliknutím můžete na místo nechat rovnou navigovat. V databázi zatím nejsou ceny u všech čerpacích stanic, ale věříme, že se budou průběžně doplňovat a seznam monitorovaných čerpaček rozšiřovat.

Další je novinka, jejímž cílem je usnadnit zadávání cíle cesty. Kromě dosavadního textového zadání lze nově využít také hlas. Stačí klepnout na tlačítko s mikrofonem ve vyhledávacím poli a začít mluvit.

Otestovali jsme hlasové zadávání cíle v aplikaci pro Android ve verzi 9.6.0 a v aplikaci pro iOS ve verzi 6.12. Mapy.cz nepoužívají k převodu hlasu na text vlastní řešení, ale spoléhají na služby integrované v operačních systémech.

Kromě navigace do práce a domů lze hlasem zadat také libovolnou adresu, včetně čísla popisného či orientačního. Pokud zadání odpovídá více možností, nabídne je aplikace ve formě špendlíků v mapových podkladech a seznamu, ze kterého lze vybrat cílovou destinaci.

Aplikace Mapy.cz (zdarma pro Android a iOS) v aktualizaci na verzi 9.3 přináší několik užitečných vylepšení. Nově lze vyexportovat naplánovanou trasu do formátu GPX přímo v aplikaci (dosud šlo trasu pouze uložit, stahovat jste ji museli v mobilní verzi webu). Tento soubor lze následně nasdílet do obslužné aplikace pro chytré hodinky (např. Garmin Connect) a z ní bezdrátově přenést do hodinek.

Seznam připravil další vylepšení aplikace Mapy.cz (zdarma pro Android a iOS), tentokrát potěší běžkaře. Na zimní mapě nově zobrazí aktuálně upravené lyžařské stopy na českých i příhraničních horách. Aplikace čerpá z databáze Bílé stopy a ukáže stav úpravy rolbou nebo skútrem. Novinka je dostupná jak v mobilní aplikaci, tak i na desktopu.

Seznam vylepšil navigaci prostřednictvím své služby Mapy.cz. Při zobrazení cesty z bodu A do bodu B už dá na výběr až tři alternativní trasy, a to ve všech režimech (autem, pěšky, na kole). Nová funkce je dostupná jak ve webové aplikaci v počítači, tak v mobilní aplikaci Mapy.cz (zdarma pro Android a iOS).

Aplikace dává na výběr nejkratší trasu (podle vzdálenosti), potom „papírově“ nejrychlejší trasu (pro auta zohlední maximální povolené rychlosti) a nebo reálně nejrychlejší trasu (podle aktuální dopravní situace). Data o provozu na silnicích berou Mapy.cz přímo od Ředitelství silnic a dálnic.

Seznam uvádí, že chce pomocí této funkce přimět lidi vydat se do cíle i jinou než svojí obvyklou cestou. V praxi ale zejména dohání zejména svého největšího konkurenta Google Mapy, které dávají alternativní trasy na výběr už dlouho. Funkce najde největší využití pro auta zřejmě hlavně ve městech a také pro cyklisty, kde není nejkratší doba jízdy vždy ten nejdůležitější parametr.

Nezbývá, než mapy.cz zdarma vyzkoušet a používat. (zdroj: mobilmania.cz)