608 436 941

Emil Hácha 1872–2022

Autor: Jan Štifter | Zveřejněno: pondělí 20. června 2022 | 43x

Divadlo a konference k výročí našeho rodáka

Emil Hácha 1872–2022

„Tenkrát jsme si řekli, že do roka odehrajeme představení v Trhových Svinech. A ono je to tady. Mně se tomu ani nechce věřit.“ Tahle slova zazněla v zákulisí po uvedení hry Emil čili o Háchovi, se kterým 14. června do města přijelo pražské divadlo D21. Nechalo Svinenské prožít tragédii života zdejšího nejslavnějšího rodáka a znovu otevřelo témata, se kterými pracuje moderní historická obec: lze na svých bedrech unést tíhu za celý národ, a kde je hranice mezi rezervovanou spoluprací a kolaborací? Divadlo zahájilo dvoudenní konferenci plnou otázek – dva dny o Emilovi a také o Háchovi.

Emil – to byl kluk z Nového města, hloubavý a někdy až příliš vážný, stižený rodinnou tragédií, když mu ve dvanácti letech zemřel otec. Kluka z obecné školy a studenta budějovického gymnázia ve svém referátu představil archivář Jiří Cukr – a jak na něj později vzpomínali spolužáci, kamarádi a sousedé, zase zmapoval Matěj Průka. Jan Štifter shrnul historii starého hřbitova, kde jsou pohřbeni tři členové Háchovy rodiny, a odpoledne pak navázal vycházkou, při které propojil stopy Háchových ve svinenském místopisu – kostel, rodný dům nebo budovu bývalého soudu, kde prezidentův otec působil jako „pan berní“.

Hácha – právník, politik, předseda Nejvyššího správního soudu, prezident. Historik Josef Tomeš usazoval důležité momenty v životě jednotlivce do dobového kontextu. Podle Víta Machálka právě Tomeš patří mezi největší znalce Háchova života – na konferenci zmiňoval také svá osobní setkání s dcerou Miladou, provdanou Rádlovou. Ředitel svinenského gymnázia František Slípka poodhalil méně známé Háchovo působení na sklonku rakousko-uherské monarchie. A Radek Gális vysvětlil, jak složité je vydat známku státníkovi, o kterém vyšla řada monografií, ale v obecném povědomí stále přetrvává jako rozporuplná postava 20. století, jejíž postoje a rozhodnutí musí dokola obhajovat komise odborníků. Obraz se mění tak pomalu, že se Emil Hácha pomalu vytrácí ze společné paměti – učebnice dějepisu ho zmiňují zpravidla jen okrajově.

Konference se konala u příležitosti 150. výročí narození Emila Háchy, pořadatelem bylo Kulturní a informační centrum v Trhových Svinech. Blokem přednášek provázel a diskuse moderoval reportér České televize Martin Donát.