608 436 941

Není Listopád jako listopad

Autor: Text a foto: Lenka Kuřilová | Zveřejněno: sobota 31. července 2021 | 26x

Svou prvotinu s názvem Slepá mapa psala přes 10 let, následoval román Hotýlek, do podvědomí většiny z nás se ovšem vryla díky bestselleru Hana. Právě ta přinesla Aleně Mornštajnové největší popularitu. V současnosti má autorka na kontě pět románů, jenž jsou oblíbené u čtenářů všech věkových kategorií. Není tedy divu, že se setkání s přední českou spisovatelkou uskutečnilo v tak hojném počtu.

Besedu konanou v rámci akce Svinenské čtení zahájil úryvek z autorčiny nejnovější knihy Listopád. Už samotný název odkazující na události roku 1989 napovídá, jakým směrem bude příběh směřovat. Co by se stalo, kdyby tehdy dopadlo všechno úplně jinak a naše země zůstala za železnou oponou?

Řeč samozřejmě přišla i na Hanu. Alena Mornštajnová mimo jiné prozradila, jak se lišila původní verze textu od té finální. Na dotaz, zda má ráda věnečky, odpověděla: „Já mám ráda věnečky a to je i důvod, proč se věneček objevil v té knize a objevil se i na obálce knihy.“ Řekla také, proč se jí někdy nelíbí zahraniční verze přebalů. „Na první pohled z nich poznáte, že se jedná o židovskou tematiku nebo o tematiku holocaustu. A podle mě, za a), to není prvoplánově téma té knihy. A zadruhé, když si člověk potom tu knihu koupí a kupuje to jako knihu o holocaustu, protože rád takové knihy čte, musí být zákonitě zklamaný.“

Hana byla přeložena do čtrnácti jazyků, dočkala se divadelní adaptace a těšit se snad můžeme i na filmové zpracování. Nelehkého úkolu se ujal režisér Milan Cieslar. Projekt je ve fázi příprav, přesto se už teď lze podívat na webové stránky www.hanafilm.cz, kde najdeme videa z castingů, rozhovory, návrhy kostýmů a další. Ve Valašském Meziříčí se navíc do budoucna chystá stezka, která návštěvníky provede místy, kde se román odehrává.

Nemluvilo se ale „pouzeׅ“ o knihách. Zmíněno bylo například i téma pandemie, jež zasáhla do života všech. Alena Mornštajnová vyprávěla, jak se během této doby naučila hrát šachy, promluvila také o rodině.

Besedu následovaly dotazy z řad návštěvníků a vše zakončila autogramiáda.

Kdy se ale dočkáme dalšího autorčina románu? „Když dopíšu jednu knihu, tak v podstatě mám promyšlenou tu další. Ale tentokrát ne. Tentokrát ne.“ Seznam pohádek od Aleny Mornštajnové se ovšem příští rok rozroste o dvě knížky (První kniha pro děti s názvem Strašidýlko Stráša vyšla v roce 2018).

Svinenské čtení, konané ve dnech 26.7. – 30.7., se uskutečnilo díky výhře v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům, kterou vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Literární týden zahájil v pondělí držitel ceny Magnesia Litera Jiří Hájíček, autor knih Dešťová hůl, Rybí krev či Selský baroko. Po úterní besedě s Alenou Mornštajnovou následovalo posezení na Buškově hamru se spisovatelem Petrem Stančíkem a čtvrteční setkání s Lukášem Bočkem. Vše v pátek zakončil novinář a spisovatel Jan Štifter, jenž zároveň výše zmíněné besedy moderoval.