608 436 941

V Nežeticích zvládli extrémní srážky s pomocí jednotek SDH

Autor: Mirka Fanglbauerová | Zveřejněno: pondělí 23. září 2024 | 14x

Voda naštěstí ve městě ani v osadách nenadělala větší škody

Nežetice, místní část Trhových Svinů, se rozprostírají u Svinenského potoka, do kterého se, přímo v obci, vlévá potok Todeňský. Přípravy na avizované extrémní srážky začaly v Nežeticích už ve čtvrtek 12. 9. 2024, kdy pracovníci údržby města přivezli pytle s pískem a umístili je u mostu směrem na Bumbovinu. Další pytle byly dodány k domu u silnice, který již několikrát ohrozil a vyplavil Todeňský potok. Během pátečního dne byly přivezeny další pytle s pískem, které byly doplněny k mostu.

Od sobotního rána jsme společně sledovali situaci jak na místě přímo v obci, tak na hlásných profilech ČHMÚ. Během dopoledne, kdy tok překročil 3. stupeň povodňové aktivity, šla voda v potoce rychle nahoru. Od rána byla v pohotovosti jednotka SDH Březí. Během dopoledne i odpoledne byl několikrát přivezen písek, a kdo mohl, tak pytloval a pomáhal odvézt pytle na val u potoka a k domům, které byly nejblíže k potoku. V odpoledních hodinách přijela na pomoc jednotka SDH Rankov a SDH Todně. Ve večerních hodinách dorazila ještě na vystřídání jednotka SDH Čížkrajíce.

Nejkritičtější situace nastala v sobotu okolo 19 hod, kdy stav potoka v Trhových Svinech dosáhl výše 215 cm a v Nežeticích šla voda prudce nahoru a rozlévala se do okolí. V té chvíli se rozhodlo dodat pytle s pískem ještě na betonovou zeď, která odděluje Todeňský potok od jedné ze zahrad. Toto rozhodnutí bylo správné, protože zabránilo vylití vody do vesnice. Další pytle byly dodány do míst, kde byl val u potoka nižší, a hrozilo rozlití z druhé strany obce. Během celého večera a noci jednotky SDH Březí, Rankov, Todně a Čížkrajíce průběžně kontrolovaly stav, odčerpávaly vodu v místech, kde se voda držela, a monitorovaly celou situaci podél toku okolo Nežetic.

V nedělních ranních hodinách voda mírně klesla a během dne zůstávala na stejné výši. Jednotky SDH se mezi sebou vystřídaly, celý den odčerpávaly vodu a monitorovaly stav. Večer stav toku opět trochu klesl a jednotky SDH byly operačním střediskem odvolány, v pohotovosti zůstala pouze jednotka SDH Březí.

V noci z neděle na pondělí stav vody ještě klesl a snížil se povodňový stupeň na číslo 2. V pondělí odpoledne se však opět rozpršelo, voda se začala zvedat a byl vyhlášen 3. povodňový stupeň. Večer dorazili hasiči z Rankova a do půlnoci drželi pohotovost. V noci na úterý, kolem 2. hodiny ráno, voda kulminovala a postupně začala klesat.

Během těchto povodňových dnů byli několikrát v Nežeticích osobně i starosta David Štojdl a místostarostka Eva Špergerová, kterým nebyla aktuální situace lhostejná. Společně jsme řešili okolnosti a možnosti pomoci ze strany města. V sobotu odpoledne se zde zastavil i hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Napytlovalo se odhadem 21 tun písku, což představuje přes 700 pytlů. Místní ženy zajišťovaly během těchto dnů stravování pro všechny zúčastněné. Právě servis a zázemí v místní klubovně si hasiči pochvalovali. Měli se kde schovat, ohřát, najíst a osušit se.

Jedním z důvodů, proč Nežetice také lépe odolaly povodním, je navýšení břehu Svinenského potoka kolem vesnice, které provedlo Povodí Vltavy v roce 2003. Naší snahou je dále zvýšit ochranu obce, a to navýšením ochranného valu a vyčištěním koryta Svinenského potoka. Stejně tak bychom chtěli navýšit betonovou zeď kolem Todeňského potoka. Tento požadavek bude muset být projednán a vyřešen ve spolupráci s Povodím Vltavy, Lesy ČR a městem Trhové Sviny.

Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na zvládnutí povodňové situace – místním občanům, kteří přiložili ruku k dílu, členům jednotky SDH Březí, kteří po celé tyto dny drželi pohotovost, a také jednotkám SDH Rankov, Todně a Čížkrajíce, pracovníkům údržby města, starostovi Davidu Štojdlovi a místostarostce Evě Špergerové a všem ostatním, kteří v Nežeticích buď osobně pomohli, nebo telefonicky podpořili.