608 436 941

Masopust ve Březí, Hájku a Nežeticích provázelo aprílové počasí

Autor: Mirka Fanglbauerová | Zveřejněno: pátek 23. února 2024 | 22x

Masopust je svátkem hodování, tance a veselí a předchází čtyřicetidennímu půstu, který končí Velikonocemi. V sobotu 17. února 2024 proběhl tradiční masopust v našich místních částech. Ano, konal se až po Popeleční středě, ale u nás se masopustní koleda takto koná už tradičně několik desítek let.

Počasí bylo opravdu aprílové. Ráno bylo zataženo, dopoledne se rozpršelo a po obědě až do večera svítilo slunce. Právo ke koledě udělil za místní části předseda Osadního výboru Březí pan Petr Jana. Po udělení povolení se masopustní průvod vydal do Hájku, pak do Nežetic a nakonec do Březí. Růžičkovou koledu doprovázelo několik střapatých, a letos i velké množství masek. Pat a Mat u každého stavení zasadili do země růžičku, či něco ostřejšího. Kardinál a jeptiška prosili o příspěvek na stavbu kostela. Děvčata ze salonu LuNeTyKa upravila do krásy jak hospodyňky, tak hospodáře. U trampských holek bylo možné opéct si špekáček na pojízdném ohništi a také si zazpívat s kytarou oblíbenou píseň. Muž romské národnosti informoval o možnostech, jak využít sociální dávky. Servírka z Oktoberfestu přijela z festivalu a nabízela lahodné točené pivo. Dále zde byla stará bába, jež si stěžovala na svého syna Fanouše, kterého nesla celou dobu na zádech v nůši. Ženich s nevěstou zvali na svatbu, kdy každý svatebčan dostal myrtu s mašličkou. Trojlístek z potravinové banky zastupoval tzv. Moučného, který přebíral u domů koledu. Dělostřelci s dvouhlavým kanónem upoutávali svou palbou pozornost všech kolemjdoucích. Koledu také doprovázelo několik židů, kteří u každého stavení „prováděli“ různé neplechy. V závěru celého procesí šel elitní keltský válečník se svým pobočníkem.

S masopustním průvodem vyhrávala po celý den i večer kapela Kramolínka, která kromě tradiční písničky „Červená růžičko“, již jsme slyšeli u každého domu, hrála i mnoho písniček na přání místních hospodářů a hospodyněk. Všichni obdrželi pozvání do březské hasičárny, kde se všichni při tanci a zpěvu ve společnosti koledníků a masek dosyta pobavili. V každém stavení byla koleda vždy štědře odměněna a bohatě pohoštěna dobrým jídlem a pitím. I přes počáteční nepřízeň počasí se koleda velmi povedla. Za SDH Březí děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě a účasti letošního masopustu.