608 436 941

Podzim plný draků a barevného listí

RC Trhováček | Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: čtvrtek 24. října 2024 | 5x

Po studeném a deštivém září jsme se v říjnu konečně dočkali krásného a slunečného babího léta a náležitě si ho užíváme. Na dopoledních programech vesele tvoříme v podzimních barvách, také z listů a přírodnin a využíváme nápady, které podzimní období nabízí. Podzim ke tvoření tak nějak přirozeně vybízí malé i velké, a tak jsme mu na dvou říjnových kreativních dílnách dali volný průchod a vyrobili jsme si dvě efektní a originální podzimní dekorace. Byly to dýně z odstřižků látek a lapače snů v podzimním lesním duchu, obojí jistě udělá doma spoustu parády.

A co ještě neodmyslitelně patří k podzimu? Přece papíroví draci a s nimi také drakiáda. Ta naše, tradiční trhováčkovská, se konala v neděli 20. října. A nemohli jsme si přát lepší počasí. No dobře, kdybychom přece jen mohli, přáli bychom si, aby alespoň trošku foukalo. Takhle nám dráčci létali opravdu velmi špatně, ale protože jinak byl krásný den a svítilo sluničko, nakonec to nikomu nevadilo a užívali jsme si jiných aktivit. A že jich bylo. Do krásného areálu Buškova hamru, kde se celá akce konala, nás přivedla podzimní stezka s otázkami a tajenkou – v tajence jsme rozluštili chybějící sloku tematické básničky o barevném podzimu a pak už jsme byli na drakiádě. Všichni malí návštěvnící si mohli vyzkoušet různé úkoly – nakrmit divoké prasátko kaštany a žaludy, roztřídit drakovi podle barev pomíchané mašličky, poznávat přírodniny a jiné. Nechyběl ani stylový fotokoutek, tvoření a malování na sádrové odlitky a opékání špekáčků. Velký úspěch mělo také dlabání předem objednaných dýní. Celá akce se nesla v opravdu krásné a pohodové atmosféře a pomyslně jsme se zde pro tento rok rozloučili jak se sezónou na Buškově hamru, tak s venkovními akcemi Trhováčku. Ještě jednou děkujeme všem návštěvníkům, našim milým dobrovolníkům a vždy ochotnému personálu Buškova hamru.

A co ještě se nám v říjnu povedlo? Uskutečnily se první dopolední lekce cvičení pro děti s fyzioterapeutkou Bc. Annou Havelkovou, které nadchly maminky i děti a rovnou jsme se domluvili na listopadových termínech. Cvičení pro miminka do jednoho roku proběhne v pondělí 11. 11. a cvičení pro děti od jednoho do tří let 25. 11. Také se konala jedna skvělá přednáška a jeden úžasný kurz. Opět jsme k nám do Trhováčku pozvali dětskou psycholožku Mgr. Veroniku Jiříkovou, tentokrát s interaktivní přednáškou Respektovat a být respektován, o tom, jak zvládat vzdor a vztek u dětí z pohledu respektující výchovy. A jako vždy to bylo nabité dopoledne, kde jsme se mnoho věcí dozvěděli a také si různé situace prakticky vyzkoušeli a zažili na vlastní kůži. Moc Veronice děkujeme a už se těšíme na její další přednášku, která proběhne v úterý 19. listopadu dopoledne. Název „Mámo, táto, víš, že prvních sedm let života rozhoduje?“ napovídá, že se budeme bavit o tomto důležitém vývojovém období i o tom, jak být dobrým vzorem pro své dítě. Všechny srdečně zveme.

Další dlouho očekávanou událostí byl kurz první pomoci s lektorkou Radkou Krygarovou, která školí mimo jiné i členy IZS. Radce moc děkujeme za úžasné dopoledne plné informací, zkušeností z praxe a praktických nácviků první pomoci a resuscitace, to vše bylo podané s obdivuhodným profesionálním přístupem a zároveň s humorem a nadhledem, což jsme u těchto nelehkých témat rozhodně ocenili. Z kurzu jsme si odnášeli dobrý pocit, že jsme o něco připravenější na různé nepředvídatelné situace a rozhodně si ho brzy zopakujeme.

Velikou radost máme z otevření kroužku pro malé stavitele a konstruktéry - stavění ze stavebnice Merkur. Kroužek jsme mohli otevřít díky sponzorskému daru svinenské firmy Zámečnictví Zmeškal. Moc jim děkujeme - už teď Merkur dělá radost a podporuje kreativitu malých účastníků kroužku.

A co nás čeká v listopadu? Protože se pomalu, ale jistě blíží předvánoční období a delší večery přímo vybízejí ke tvoření, čekají nás hned tři kreativní dílny. V pátek 8. 11. od 15:00 hodin se budeme věnovat oblíbenému drátkování a z drátků a korálků si vytvoříme kouzelné stromečky přání, které potěší milovníky podzimu, ale zároveň se také skvěle hodí jako vánoční dárek. V pátek 22.11. si pak zopakujeme tvoření, které nás uchvátilo v loňském roce a to smršťovací obrázky, tentokrát s tématikou Vánoc a zimy, nebo prostě dle vaší fantazie. A vyrábět budeme také 29. 11. a to roztomilé vánoční skřítky, kteří se určitě s radostí zabydlí i u vás doma.

Vánoční náladu začínáme pomaličku nasávat už teď, protože 3. a 4. listopadu se u nás koná vánoční rodinné focení s naší dvorní fotografkou Janou Školkovou. Na pondělí 4. 11. ještě zbývá pár volných, tak pokud ještě nemáte domluvené vánoční focení, neváhejte se nám ozvat.

Všem přejeme pohodové listopadové dny a těšíme se na setkání v Trhováčku.