608 436 941

Zdravý duben v Trhováčku

Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: pondělí 22. dubna 2024 | 5x

U příležitosti mezinárodního dne zdraví, 7. dubna, se naše město rozhodlo věnovat celý týden akcím a přednáškám vztahujícím se k tak důležitému tématu, jakým zdraví určitě je. Všechny akce, ať už se jednalo o sportovní a pohybové aktivity, zdravotnické a osvětové přednášky, nebo zdravé vaření, byly pro návštěvníky zdarma.

My jsme se s Trhováčkem do těchto akcí s velkou radostí zapojili. Pro děti jsme v parku u tenisových kurtů připravili stezku s pohybovými úkoly, kde si zacvičily, zaskákaly a protáhly se spolu s dinosaury a po splnění všech úkolů také vyluštily tajenku. A s nadšením jsme sledovali, že ji maminky s dětmi hojně navštěvovaly. Ve středu 10. dubna pak u nás proběhly dvě přednášky s fyzioterapeutkou Bc. Annou Havelkovou na téma zdravého pohybového vývoje dětí, spojené i s ukázkami cvičení. Dopolední přednáška byla zaměřena na naše nejmenší - kojence, batolata a malé děti do čtyř let. Dozvěděli jsme se něco o správné manipulaci s miminkem, nošení, povídaly jsme si také o výběru prvních botiček a mnohém dalším a samozřejmě jsme si ukázali cviky podporující správný pohybový vývoj. Druhá přednáška, která se konala odpoledne, byla určena pro rodiče s předškoláky a malými školáčky. Byla akční a plná názorných ukázek a cvičení, takže se ani malí posluchači nenudili a nadšeně se do ukázek zapojili. Dozvěděli jsme se, jak poznat vadné držení těla a jak s ním můžeme u dětí pracovat, ale také jsme zabrousili do výběru vhodné aktovky a nejlepšího prvního sportu. Mohli jsme si také prohlédnout různé cvičební pomůcky určené speciálně pro děti a také nahlédnout do odborné literatury. Byly to opravdu zajímavé a informacemi nabité přednášky a my děkujeme naší milé fyzioterapeutce Anně Havelkové, že je pro nás připravila. A připravuje pro nás nejen přednášky – každé úterý v podvečer totiž v Trhováčku vede cvičení pro ženy. Protože samozřejmě nejen děti potřebují správný pohyb. V úterý od 17:00 hodin probíhá v našich prostorách cvičení pro ženy – primárně zaměřené na maminky - protažení a posílení svalů, nejen po porodu, ale třeba svalových partií trpících jednostrannou zátěží při péči o děti, atd. Od 18:00 hodin pak následuje cvičení pro seniorky, opět „šité“ jim speciálně na míru. Na cvičení je možné přijít i jednorázově, tak pokud byste měli zájem ho vyzkoušet, určitě nás kontaktujte na našem emailu, nebo facebookové stránce.

Týden zdraví utekl jako voda a téma se odráželo i v našich dopoledních programech pro nejmenší, kde jsme věnovali ještě více prostoru pohybu a zdravému jídlu. Děti moc bavilo zeleninu (například mrkev) nejen ochutnávat, ale také si ji vytvořit. A tvořilo se samozřejmě i na páteční kreativní dílně, kde si děti i s rodiči vyrobily netradiční stojánky na fotky, nebo vzkazy. Stačil kamínek, drátek a korálky, případně ještě barvy na ozdobení kamínku a vykouzlili jsme roztomilé stojánky.

A vyrábění rozhodně nebude chybět ani v našem květnovém programu. Připravujeme pro vás květinové tvoření nejen pro maminky a jednorožčí tvoření pro malé parádnice.

Co pro vás ještě chystáme v květnu? Květen je pro naše rodinné centrum důležitý měsíc, protože slaví svátek pro rodinu velmi důležité osůbky – maminky. A ty maminky, které se na svá miminka teprve těší, bychom rádi pozvali na náš předporodní kurz. Série čtyř předporodních setkání začíná v Trhováčku ve středu 15. května v 17:00 hodin. Kurzem vás v příjemné, komorní a uvolněné atmosféře provede porodní asistentka Mgr. Veronika Sekerová. Probere s vámi těhotenství i to, jak si ulevit od různých trápení a nepohodlí, které ho provází, přípravu na cestu do porodnice, porod, šestinedělí, kojení a sžívání se s miminkem a péči o něj, stejně jako péči o vás. Srdečně vás na tato setkání zveme a věříme, že budou přínosná, ať čekáte první, nebo třeba čtvrté děťátko.

Na samém sklonku měsíce května, konkrétně 30. 5. pak chystáme opět něco pro děti. Zase po roce pro ně již tradičně připravujeme dětský den a moc se na tuto oslavu svátku všech dětí těšíme.

Závěrem bychom rádi popřáli všem rodinám krásný a příjemně prožitý květen, který svými svátečními dny vybízí k setkávání a výletům. A doufáme, že aprílové počasí se dostatečně vyřádilo v dubnu a čekají nás už jen prosluněné jarní dny.