608 436 941

Vítáme jaro

RC Trhováček | Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: neděle 24. března 2024 | 16x

Letos byl pro nás astronomický začátek jara, tedy 20. březen, opravdu výjimečný a tematický. Byl to totiž zároveň první den našeho každoročního jarního bazárku, konaného v tanečním sále kulturního domu v Trhových Svinech. Toto krásné datum nám přineslo štěstí a celý bazárek proběhl skvěle. Ve středu 20. března už od rána přicházela spousta prodávajících a stoly v tanečním sále se rychle plnily krásným oblečením pro děti, od miminek po dospívající, ale nechybělo ani spousta oblečení pro dospělé, hračky, hry, kočárky, odrážedla a potřeby pro miminka. A na druhý den, ve čtvrtek, sál zaplnili nadšení nakupující, které přitáhl jak bohatý výběr zboží, tak i smysl pro dobrou věc. Veškerý zisk z bazárku bude totiž použitý na podporu a provoz našeho Rodinného centra Trhováček a neprodané zboží mnoho z vás darovalo středisku Husitské diakonie Domeček Trhové Sviny. Chtěli bychom srdečně poděkovat všem, kteří nás podpořili prodejem, nákupem či dary. A nejvíce našim dobrovolnicím, bez jejichž nezištné pomoci bychom nemohli bazárek zorganizovat a uskutečnit. Jako vždy to byla krásná akce plná dobré nálady a myslím, že dobrý pocit z ní v nás ještě dlouho zůstane.

A radostný pocit ze začínajícího jara a probouzející se přírody se nese veškerými aktivitami našeho centra. Na dopoledních programech s nejmenšími si povídáme o kytičkách, hmyzu, hravou formou trénujeme poznávání barev. Dětem je také mnohem více do tance a s radostí se s rodiči učí nové básničky a písničky. A nezapomínáme ani na rozvoj tvořivých schopností. Tak nám teď nástěnku zdobí hejno kuřátek, kytičky, sluníčka a zajíčci a další výtvory našich malých návštěvníků.

U tvoření chvilku zůstaneme - v březnu proběhly také dvě parádní kreativní dílny. Na začátku března jsme s maminkou a lektorkou Jitkou Morongovou učili základy háčkování. A nebyl v tom žádný velký háček, všem to za chvíli krásně šlo a když se něco malinko zašmodrchalo, Jitka hned pomohla. Sešla se tu pohodová skupinka žen a slečen různého věku a nad háčky jsme spolu strávily moc příjemné odpoledne. A samozřejmě jsme neodcházely s prázdnou - vytvořily jsme originální podtácky. Druhé březnové tvoření už bylo pak čistě velikonoční. Pohráli jsme si s barevnými přízemi, z nichž jsme vyrobili krásně chundelatá zvířátka - králíčky a kuřátka a také jsme se naučili nový netradiční způsob zdobení kraslic, a to ubrouskovou metodu. Vznikly nádherné originální kraslice, které určitě budou ozdobou velikonočního stolu.

A co pro vás v Trhováčku připravujeme? Navázali jsme spolupráci s certifikovanou laktační poradkyní o. z. Mamila Hanou Nožičkovou a během dubna se uskuteční setkání podpůrné skupiny pro kojící maminky, kde se budete moci poradit o konkrétních problémech, sdílet své zkušenosti či starosti. Pro nastávající maminky pak připravujeme kurz předporodní přípravy, předporodní setkávání, který začne během měsíce května. Bližší informace se včas dozvíte na naší facebookové stránce.

S radostí jsme se rozhodli připojit ke krásné akci města Trhové Sviny, týdnu zdraví, který se bude konat od pondělí 8. dubna. A v rámci tohoto týdne pro vás ve středu 10. dubna připravujeme přednášku fyzioterapeutky Anny Havelkové o správném vývoji, držení těla, pohybu dětí,... spojenou s ukázkou vhodného cvičení pro děti. Dopolední přednáška od 9:00 hodin bude zaměřená na kojence, batolata a děti do čtyř let věku a odpolední od 15:00 pak na předškoláky a školní děti. Dále bude pro děti po celý týden připravena stezka s pohybovými úkoly, rozmístěná v parku u tenisových kurtů. Srdečně vás na tyto akce pro zdraví zveme.

V jarních měsících pro vás plánujeme i další akce, například kreativní dílny, na nichž si vyzkoušíme třeba smršťovací obrázky, ale i jiné, tak sledujte naši facebookovou stránku, ať vám nic neuteče. Přejeme všem krásné jarní dny a těšíme se na setkání v Trhováčku.