608 436 941

Radostný start roku

RC Trhováček | Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: pondělí 22. ledna 2024 | 9x

Nový rok se přihnal jako vítr a než jsme se ohlédli, je první měsíc za námi. A jaký byl leden v Trhováčku? Naše herna se otevřela nedočkavým dětem hned 2. ledna a od té doby opět pokračují pravidelné úterní a páteční dopolední programy pro rodiče s dětmi od jednoho a půl roku, zaměřené na rozvoj rodičovských kompetencí a na rozvoj dětí po stránce pohybové, hudební i kreativní. A protože leden s sebou přinesl pořádný mráz i sníh, byla teď naše dopolední setkání zaměřena na zimní období a věci s ním spojené, například povídání o sněhu, zimních sportech či zvířatech v zimě. S radostí pro děti připravujeme známé aktivity a vymýšlíme nové a velice nás těší, že jsou naše dopolední programy hojně navštěvované.

Pro ty nejmenší tu potom jsou středeční dopoledne, kdy probíhají pravidelná setkávání s miminky. Srdečně zveme maminky, které o nás třeba zatím jen slyšely, ať se přijdou ve středu od devíti hodin dopoledne podívat. Mohou se zde seznámit s jinými maminkami, sdílet své každodenní starosti i radosti, seznámit své dítko s herničkou i jinými dětmi a třeba se naučit nové říkanky, či cvičení, které pak s miminkem využijí i doma. Vždy tu panuje příjemná atmosféra a nové maminky moc rádi přivítáme.

Lednem nám končí první pololetí našich odpoledních kroužků. Ale nebojte se, všechny kroužky budou pokračovat i do pololetí druhého. A protože u nás neprobíhají pouze kroužky pro děti, rádi bychom Vás upozornili na volná místa na kurzech pro dospělé. V úterý podvečer se koná cvičení pro ženy s fyzioterapeutkou Mgr. Annou Havelkovou, cvičení dechové, posilovací a protahovací začíná od pěti hodin (od 18:00 pak probíhá cvičení zaměřená na seniorky), jedna lekce stojí 90 korun a lze zaplatit i jednorázově, tak se přijďte podívat. Samozřejmě je také možné zakoupit zvýhodněnou permanentku. Ve čtvrtek probíhají jazykové kurzy pro dospělé s Mgr. Sabinou Greschovou, kde se nám uvolnilo místo na němčině pro začátečníky, lekce začíná v 15:20.

V pátek 19. ledna se konala první letošní kreativní dílna. Vzhledem k přetrvávajím mrazům jsme se rozhodli vytvořit krmítka a tukové koule pro ptáčky. Vyrobili jsme si krásná a různorodá krmítka například ze skořápek kokosu, pomerančových slupek, šišek, či krabic od mléka. Také jsme si připravili vlastní směs semínek a pověděli si, čím můžeme ptáčky v zimě přikrmovat. Na tvořivém odpoledni jsme se sešli v hojném počtu a připravili rekordní počet krmítek, která teď už zdobí naše okna a zahrádky. A tvořit samozřejmě budeme i v únoru. Připravujeme pro vás hned dvě kreativní dílny po sobě, které budou věnované samotvrdnoucí hmotě. Tak pokud vás modelování ze samotvrdnoucí hmoty vždy lákalo, ale třeba jste si sami netroufli, přijďte si v pátek 9. února v 15:30 do Trhováčku vymodelovat například misky na šperky, či originální přívěsky a v pátek 16. února pak hotové výrobky ozdobit. Budeme se moc těšit.

A co je u nás v Trhováčku nového? Od 29. ledna u nás budou v pondělí od 9 hodin dopoledne probíhat podpůrné skupinky pro kojící maminky, pod vedením certifikované laktační poradkyně o. z. Mamila Hany Nožičkové, prozatím jedenkrát měsíčně, v případě většího zájmu i častěji. Kojení není vždy jednoduché a skupinka zde bude pro všechny, které budou potřebovat s kojením poradit, vyřešit nějaký problém, či získávat a sdílet zkušenosti. Skupinka bude probíhat za přítomnosti dětí.

Někdy ale maminky potřebují také nějaký čas jen pro sebe, oddech a sdílení. A proto pro vás opět otevřeme podpůrnou skupinu pro maminky s laskavým vedením psycholožky Mgr. Kristýny Markové. Naše setkání v loňském roce přinesly mnoho úlevy a odpočinku, ale také sebepoznání, uvědomění, že i když se někdy cítíme osamělé a vyčerpané, nejsme v tom samy. A s o to větší radostí Vás teď na tato pondělní podvečerní setkávání, již ověřená spokojenými ženami, zveme.

A na závěr se ještě vrátíme k dětem. Únor je časem oslav, masopustů a maškarních bálů a ani my v Trhováčku samozřejmě nezůstaneme pozadu. Náš tradiční karneval, který se koná v tanečním sále kulturního domu v Trhových Svinech, pro vás připravujeme ve druhé polovině února. Vše včas zveřejníme na plakátech a naší facebookové stránce. Už teď se moc těšíme na všechny malé i velké masky a také na všechny návštěvníky našeho rodinného centra.

Vaše Rodinné centrum Trhováček.