608 436 941

Barevný podzim v Trhováčku

Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: středa 20. září 2023 | 8x

Letos bylo září krásně teplé a prosluněné, prostě vyvedené babí léto a myslím, že hezčí začátek školního roku jsme si nemohli přát. Pro Trhováček to byl začátek velký a významný, protože naše prostory prošly o prázdninách řadou vylepšení a změn a my jsme měli do poslední chvíle plné ruce práce nejen s úklidem a zároveň jsme se nemohli dočkat, až naše herna opět ožije dětským smíchem.

Takovou generálkou před otevřením pro nás byla každoroční akce konaná jako rozloučení s prázdninami - Skotačení s Trhováčkem, která tentokrát vyšla hned na prvního září. Letošním, myslím velice příhodným tématem, byl kouzelný les. Prostředí Střelnice v Trhových Svinech, kde se Skotačení uskutečnilo, opravdu působilo kouzelně a pohádkově. Objevila se tu řada zvířátek i pohádkových bytostí. U každé z nich čekal na děti nějaký úkol a po jejich splnění samozřejmě odměna. Ale to nebylo všechno, potěšit děti přijeli i koníci z Dobrkovské Lhotky, z kterých byly děti vážně nadšené. Připravena byla také tvořivá dílnička, malování na obličej, hudba a tanec se skvělou moderátorkou. Dalšími úkoly, které na děti čekaly, byla stavba nové vesničky pro skřítky, kde vznikly opravdu nádherné domečky a stezka tajemným lesem s otázkami a úkoly, kde se děti seznámily se zvířecími obyvateli nočního lesa. A nechybělo samozřejmě ani občerstvení a opékání špekáčků. I když nás na začátku akce malinko postrašila dešťová přeháňka, tak zbytek odpoledne nám počasí opravdu přálo, sluníčko svítilo a vše vyšlo opravdu na jedničku. Děkujeme všem, že jste přišli strávit tohle příjemné odpoledne s námi. A děkujeme našim milým dobrovolníkům, kteří přinesli do celé akce obrovské nadšení a skvělou náladu. Bylo to opravdu kouzelné. 

Po Skotačení zbyla ještě trocha času na poslední úpravy a dvanáctého září jsme odstartovali provoz Trhováčku prvním dopoledním cvičením (s hudbou a tvořením) pro nejmenší. A bylo to opravdu krásné zahájení, na které vás přišla spousta, ať už nové dětičky, nebo známé tváře. Na setkávání se všemi se moc těšíme. V úterý a pátky od devíti hodin se budeme potkávat s dětmi od jednoho a půl roku. A pro ty nejmenší a hlavně pro jejich maminky, je tu středeční setkávání s miminky. Začaly samozřejmě také odpolední kroužky pro děti, v pondělí je to angličtina, v úterý logopedický kroužek, kde si děti hravou formou procvičí svá mluvidla. Čtvrtek pak patří hudbě, pohybu a tanci - tancování s Terezkou začíná v 14:30 a Tanečně-dramatický kroužek v 16:30. A v pátek odpoledne se bude opět přibližně jednou za dva týdny tvořit.

Kreativní dílny jsme zahájili jednoduchým, ale krásným vyráběním originálních zápisníků a záložek. Na říjen jsme pak pro vás připravili dvě zajímavá tvoření - nevšední upcyklované květiny, u kterých by málokdo poznal, že jsou vyrobené z pet lahví a které skvěle dozdobí váš šatník, nebo účes. Květiny budeme vyrábět 6. října od 16:00 hodin.

A dále pak tvoření v barvách podzimu - malování na květináče a vazbu z podzimních přírodnin, které se bude konat 20. října v 15:30. A nebojte se, nezapomněli jsme ani na středu, od října se bude každou středu konat kroužek Hravé flétny pro děti školkového věku se skvělou lektorkou Leonou Malíkovou. A

Své místo u nás mají samozřejmě i dospělí. Od října bude v úterý podvečer probíhat cvičení pro ženy pod vedením zkušené lektorky a fyzioterapeutky Anny Havelkové. Čtvrteční večer pak patří jazykovým kurzům, angličtina probíhá od 17:30 a němčina od 18:30. Pro maminky, pro něž není mateřství vždy jen radostné a naplňující, se nám povedlo zorganizovat podpůrnou skupinu, kde budou moci za přítomnosti psycholožky Mgr. Kristýny Markové sdílet a ventilovat své pocity v bezpečném a podporujícím prostředí. Srdečně vás do skupinky, která bude probíhat v pondělí navečer, zveme. Termín prvního setkání upřesníme na našich stránkách. 

O tom, že září bylo opravdu nabité a bohaté, svědčí i to, že proběhl také tradiční podzimní bazárek Trhováčku v tanečním sále kulturního domu v Trhových Svinech. Bylo zde možné nabídnout k prodeji a nakoupit nejen dětské oblečení a obuv, hlavně na podzimní a zimní období, ale na výběr bylo i z oblečení pro dospělé a ze spousty hraček a dalších potřeb pro děti. Děkujeme všem, kteří se na fungování bazárku podíleli a také všem, kteří přišli prodávat a nakupovat. Je úžasné, že se akce těší každoročně takové oblibě a z celého srdce děkujeme, že svou účastí podporujete naše rodinné cetrum. 

Na závěr bychom vás rádi pozvali na naši podzimní Drakiádu, kterou připravujeme na sobotu 14. října od 15:00 hodin. Konat se bude v krásném prostředí Buškova hamru u Trhových Svinů. Tak vezměte své draky a pojďte se k nám s rodinou připojit a strávit příjemné odpoledne v přírodě. Nebude chybět soutěž o nejhezčího draka, úkoly a aktivity pro děti, tvoření, skákací hrad a další. Budeme se na vás moc těšit. 

Přejeme všem krásný, slunečný a pohodový podzim a těšíme se na setkávání s vámi. 

Za tým rodinného centra Trhováček