608 436 941

Propršený květen v Trhováčku

Autor: Bc. Kateřina Matějková | Zveřejněno: středa 24. května 2023 | 20x

Každý se po dlouhé zimě těší na jarní slunečné dny. Letos jsme si však na toto počasí museli opravdu dlouho počkat, a tak jsme využívali čas k aktivitám v Trhováčku. I v červnu srdečně zveme na náš program. Pokud máte doma dítě do cca 3-4 let věku a ještě jste do Trhováčku nezavítali, vězte, že dětem před nástupem do školky patří úterní a páteční dopoledne od 9 hodin, kdy rádi uvidíme rodiče i jejich děti a vždy pro vás připravujeme zajímavý program.

Kromě pravidelného programu se u nás konají také různé vzdělávací a další aktivity. Ve středu 11. května proběhla beseda s Mgr. Kateřinou Neffe o nejčastějších úrazech dětí a o dětských nemocech. Lektorka - zdravotní sestřička a maminka - s empatií odpověděla na dotazy a povyprávěla o zkušenostech s úrazy i nemocemi, poradila, kdy zachovat chladnou hlavu a kdy je čas jet k lékaři. Na besedu zavítala i netradiční návštěva, poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková, která se informovala o fungování centra, pochválila rozsah naší činnosti, ale také si pochovala nejmenší zúčastněnou – malou Amálku.

Nejen rodičům byla věnována další beseda, tentokrát s psycholožkou Mgr. Kristýnou Markovou o Stresu v rodičovství. Stres je součástí života každého z nás. Někoho ovlivňuje více, někoho méně. Rodiče se učili, jak se stresem a emocemi pracovat a lépe zvládat zátěžové situace. Ulevující pro nás matky bylo zjištění, že všechny toho máme dost, že nejsme dokonalé, ale jsme nejlepší maminky pro své děti, a i přes náročné situace bychom svou životní roli nevyměnily.

V polovině května odstartoval také Předporodní kurz, který tentokrát lektoruje Mgr. Veronika Sekerová, porodní asistentka se zkušeností ve Freistadtu, Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Před každým kurzem se koná cvičení jak pro těhotné, tak pro maminky po porodu, které chtějí udělat něco více pro své tělo. Toto cvičení není vázáno na předporodní kurz a je možné přijít bez ohlášení. Na jednotlivé lekce předporodního kurzu je též možné přijít izolovaně, srdečně tedy všechny nastávající maminky zveme.

V květnu nechyběla též pravidelná páteční odpolední tvoření: děti s maminkami si vyráběly netradiční přívěsky z pryskyřice, které jim dělají doma radost. Do pryskyřice si děti zalily suché květy, které si předem nasbíraly či své první ustřihnuté vlásky. Při dalším tvoření jsme vdechovaly nový život starým sklenicím. Obojí se moc povedlo.

V souvislosti se svátkem milovaných maminek jsme připravili krásnou stezku od Weyszerova parku ke kostelu Nejsvětější Trojice. Jestli vás zajímá, jak to chodí s miminky u zvířátek, neváhejte a stezku si projděte, bude přístupná do 31. 6. 2023. Jako již tradičně se můžete zapojit do soutěže o ceny. Stačí zaslat fotku s tajenkou a dítětem na náš facebook či email a my vás zapojíme do slosování.

A co nás čeká v červnu? Hned 1. 6. 2023 se děti mohou těšit na každoroční Dětský den. Letos bude ve stylu dinosaurů a pravěkého života. Nebude chybět dinosauří stezka, malování na obličej, soutěže, občerstvení a opékání buřtů.

Pro velký zájem dětí a maminek také opět chystáme drátkování přívěsků s korálky – 9. 6. 2023. Zájemci se přihlašujte na trhovacek@seznam.cz. Na posledním předprázdninovém tvoření 23. 6. 2023 budeme malovat mandalu, poslech hudby a šálek dobré limonády či čaje nám bude odměnou a můžeme se těšit na zasloužený relax.

Ve spolupráci s naší dvorní fotografkou Janou Školkovou vás zveme také na rodinné focení, které se uskuteční 12. a 13. 6. 2023 v parku u kurtů. Letos je tématem Boho styl a myslím, že krásné fotky své rodiny, které je možné darovat či umístit na výjimečné místo rodinného alba, můžeme mít všichni.

20. června zveme do centra také všechny rodiče dětí, které se chystají do školky, ať už vás tato událost čeká letos, či příští rok. Jak zvládnout září i další měsíce bez pláče, jak být oporou svému dítěti? I na tyto otázky bude 20. června odpovídat dětská psycholožka Mgr. Veronika Jiříková.

Užijte si krásné letní dny se svými rodinami, naberte síly na další školní rok a přežijme léto ve zdraví. Předem vám všem děkuji za přízeň a přeji krásné dny plné zážitků a pohody. Těšíme se na setkávání v novém školním roce 2023/2024.

Za Rodinné centrum Trhováček