608 436 941

Pro děti i rodiče

Autor: Klára Bílková | Zveřejněno: pátek 21. dubna 2023 | 12x

Začátek měsíce dubna se u nás v Trhováčku nesl ve znamení velikonočních svátků a těšení se na ně. A to nejen při dopoledním programu, kdy si děti zahrály tematické hry a mohly si vyrobit roztomilé zajíčky a slepičky a i ti nejmenší si vyzkoušeli malování na vajíčka. Ale také jsme pro vás připravili zábavný program do přírody a to Velikonoční stezku se zajíčkem, plnou zajímavých otázek i informací o velikonočních zvycích a tradicích. Stezka vedla příjemnou cestou z Weyszerova parku ke kostelu Nejsvětější Trojice a lákala k navštívení od 7. do 23. dubna. Po splnění jednotlivých úkolů na stanovištích vyluštili malí výletníci tajenku a mohli se tak zařadit do losování o ceny. Velmi nás těší, že ani nepřízeň počasí nikoho neodradila a stezka byla hojně navštěvována a obohatila tak nejen sváteční dny o krásný zážitek.

Stejně tak naše pravidelné úterní a páteční dopolední programy pro děti byly i přes aprílové počasí vždy plné veselých návštěvníků. A s radostí byly navštěvovány i naše odpolední kroužky pro děti a kurzy pro dospělé. V pátek odpoledne se vždy jednou za 14 dní koná Kreativní dílna. Tentokrát si mohli malí i velcí vyzkoušet oblíbené malování na kamínky. Vznikly samé krásné výtvory, každý jiný, některé doma ozdobí poličku nebo záhon na zahrádce, jiné děti rozmístily venku jako putovní kamínky. Třeba budete mít štěstí a nějaký najdete. Na samém konci dubna jsme pak opět tvořili technikou macramé, která nadchla maminky i holčičky. Rozhodli jsme se rozzářit upršené počasí a vyrobit barevnou duhu, jako originální přívěsek nebo stylový doplněk do bytu. A všem se jako vždy výrobky moc povedly.

Duben byl díky velikonočním prázdninám spíše odpočinkovější, ale na květen pro vás chystáme kromě pravidelných programů hned několik akcí. A začneme hned ve středu 10. května dopoledne, kdy je pro vás připravena přednáška naší milé Mgr. Kateřiny Neffe, všeobecné zdravotní sestry se specializací v chirurgii, na téma "Úrazy, první pomoc a nejčastější nemoci u dětí". Každý z nás rodičů si už určitě někdy lámal hlavu nad zdravotním problémem svého dítěte a tato přednáška nám může pomoci lépe se v dětských nemocech orientovat, dozvíme se, jak reagovat v případě úrazu a jak řešit nečekané situace včasně a s chladnou hlavou. Tato přednáška bude zaměřena na péči o děti, na druhé připravované besedě se budeme věnovat maminkám. I ty totiž někdy potřebují radu či péči, i když si o ni často neříkají. Na besedě, kterou nás provede psycholožka Mgr. Kristýna Marková si budeme povídat o velkém tématu, kterým je stres v rodičovství, o tom, jaké jsou jeho důsledky na naše zdraví a jak s ním pracovat a zvládat své emoce v náročných situacích. Beseda se bude konat v pondělí 15. května v podvečer v příjemné uvolněné atmosféře naší herny. Na obě akce jste srdečně zváni. 

I pro maminky nastávající připravujeme zajímavé programy. V úterý 16. května začíná předporodní setkávání s Mgr. Veronikou Sekerovou, porodní asistentkou se zkušenostmi z porodnic v Českém Krumlově, Českých Budějovicích i rakouském Freistadtu. Potkávat se budeme po dobu šesti týdnů, vždy v úterý podvečer od 17:50. Probereme, jaké jsou porodní možnosti na jihu Čech, jak se nejlépe připravit na porod, užít si těhotenství a jak navázat láskyplný vztah s miminkem. Nově bude součástí i těhotenské cvičení (vždy od 17:00 hodin), které bude zaměřeno na protažení, zlepšení správného držení těla a posílení důležitých svalových partií. Cvičení je vhodné pro ženy od ukončení prvního trimestru, ale také pro ženy po porodu, kdy je rovněž potřeba se namáhanému tělu věnovat. Cvičení je možné navštěvovat samostatně i jako součást předporodního setkávání.

A nezapomeneme samozřejmě ani na oblíbené Kreativní dílny. V pátek 12. května na vás čeká výroba nevšedního šperku z křišťálové pryskyřice, do které budeme zalévat sušené květy, lístky, korálky a jiné, fantazii se meze nekladou a jistě vzniknou jako vždy úžasné výrobky. A na 26. května je pak připraveno velké skleničkové tvoření, kdy si pomocí malování na sklo a dalších technik vytvoříme vázičky na čerstvé květiny a praktické dózy a skleničky, například na sušené bylinky a plody nebo třeba džem a už se tím i trochu připravíme na léto. Na všechny akce a kurzy se prosím přihlašujte na emailu trhovacek@seznam.cz a na stejné adrese se na nás můžete obracet i s případnými dotazy.

A protože květen uteče jako voda, máme pro vás na závěr ještě jednu dobrou zprávu k červnu. První červnový den patří dětem a my vám s radostí oznamujeme, že už tradičně chystáme oslavu dětského dne plnou her, soutěží a zábavy, která se tentokrát uskuteční u Velkého rybníka. Už teď se nemůžeme dočkat.

Velmi si vážíme vaší přízně a podpory, přejeme vám krásné slunečné jarní dny a těšíme se brzy na viděnou.

Za kolektiv RC Trhováček