608 436 941

Duben, v Trhováčku budem

Autor: Za RC Trhováček Bc. Kateřina Matějková | Zveřejněno: úterý 21. března 2023 | 8x

Březen, za kamna nevlezem, ale do Trhováčku půjdem. Tak by mohla znít upravená forma pranostiky, kterou se v minulém měsíci řídilo mnoho maminek a my jim moc děkujeme za přízeň, kterou projevily našim březnovým aktivitám. V centru probíhaly pravidelné dopolední i odpolední aktivity, nechyběly ale třeba také tvořivé dílny pro rodiče a děti. Dětičky s maminkami tentokrát měly možnost vyrobit si marionety – zvířátka: krásné a zajímavé loutky např. v podobě plameňáků nebo pštrosů, se kterými si děti mohly hrát divadélko. V rámci tvoření jsme také recyklovali ponožky a z těch ztracených vyráběli plyšáčky nebo malovali velikonoční kraslice novými a zajímavými způsoby.

Trhováček nicméně neslouží jen hře dětí, ale také např. vzdělání a rozšiřování obzorů rodičů. Podvečerní program 13. března byl tak věnován duševní hygieně maminek, o které jsme besedovali s místní psycholožkou Mgr. Kristýnou Markovou. Téma mezi zúčastněnými rezonovalo a zúčastněné ženy si odnášely domů mnoho podnětů.

Rodiče s dětmi jsme přivítali při dopolední přednášce psycholožky Mgr. Veroniky Jiříkové, které nás provedla tématem ovládání svých emocí. Rodiče měli možnost se svěřit s určitým problémem a dozvědět se, jak různé situace řešit.

14-15. března proběhl v KD Trhové Sviny jarní Bazárek, který byl zaměřen na jarní oblečení pro děti i dospělé. Oblečení bylo opravdu mnoho a snad každý odešel s novým kouskem do šatníku ať už svého, či svého dítěte. Děkujeme všem našim dobrovolníkům, bez nich bychom tuto akci nebyli schopni zorganizovat.

Jaro nám sice klepe na vrátka, ale za kamny budeme v Trhováčku ještě také v dubnu. Minimálně při stále probíhajících pravidelných kurzech pro děti i dospělé. Děti docházejí např. na angličtinu pro předškoláky i školáky, Tanečně-dramatický kroužek nebo Tancování s Terezkou. Dospělé vítáme při výuce anglického i německého jazyka nebo na fyzioterapeutickém cvičení pro ženy. Rodiče s dětmi od 1,5 do cca 3 let přicházejí do centra v dopoledních hodinách v úterý a pátek, kdy pro ně připravujeme zajímavý program. Nejmenší děti mají prostor ve středu od 9 hodin, kdy cvičíme s miminky a zveme maminky k odpočinku od každodenního stereotypu i k výměně osvědčených tipů nejen v mateřství.

V měsíci dubnu budeme pokračovat také pravidelným pátečním tvořením s dětmi. Už 14. 4. 2023 od 15:30 hodin si pro vás Klárka připraví tvořivý workshop na téma malování na kamínky. Budete si moci ozdobit svou zahrádku, okna či někomu udělat radost. 28. dubna od 15:30 zveme na oblíbené Macramé tvoření, tentokrát budeme vyrábět macramé duhu, aby nám dělala radost při deštivých i slunečných aprílových dnech.

Pro nastávající maminky připravujeme Předporodní kurz, který odstartuje již v květnu. Povede ho báječná PhDr. Jana Marková, která budoucí maminky seznámí s tím, jak se připravit na porod, na narození děťátka, období šestinedělí a jak navázat pevný a láskyplný vztah s miminkem. Poví, jaké jsou porodní možnosti na jihu Čech a nakonec přizveme i tatínky.

Na tvořivé dílny a Předporodní kurz se přihlašujte na emailu trhovacek@seznam.cz. Děkujeme všem, kteří navštěvují naše kurzy, všem dobrovolníkům, kteří nám pomáhají nejen na bazárku. Přejeme krásné jarní dny, plné pohody a sluníčka.