608 436 941

Akcemi nabitý advent v Trhováčku

Autor: Bc. Kateřina Matějková | Zveřejněno: středa 21. prosince 2022 | 11x

Začátek adventu byl ve znamení tvoření a příjemných aktivit. Ve spolupráci s CKA jsme organizovali výrobu a zdobení adventních věnců, při kterém bylo vytvořeno mnoho krásných věnců a svícnů, které zdobily v předvánočním čase nejeden stůl a dělaly radost všem.

V kouzelném měsíci prosinci jsme také připravili do oblíbeného pátečního tvoření moderní macramé techniku, při které jsme mezi nás pozvali pouze maminky, babičky či tetičky, které nechaly své ratolesti doma a měly tedy čas jen pro sebe. Macramé andělé se velmi vydařily a za příjemné vánoční atmosféry jsme si vychutnaly vánoční punč.

Začátek prosince je spojen také s tradiční Mikulášskou nadílkou pro děti, která se v Trhováčku konala v předvečer oslav svátku svatého Mikuláše. Nadílku rozdával Mikuláš pro každou rodinu či skupinu zvlášť, aby byla zachována rodinná atmosféra a intimita celé akce. Mikuláš byl provázen andělem, a protože nechceme malé dětičky strašit, ale naopak je chceme nechat zažít dobrotu a laskavost svatého Mikuláše, čert zůstal protentokrát doma. Všechny dětičky měly připravené krásné básničky a rodiče byli jen pyšní.

Jednou z nejvoňavějších akcí roku je Vánoční pečení perníčků, které jsme organizovali v prostorách CKA. Maminky, babičky i tety si s dětmi z připraveného těsta upekly oblíbenou pochoutku Vánoc, bez špinavého nádobí a bez potřeby uklízet znovu celou kuchyň. Odměnou nám byla příjemná vánoční atmosféra a punč s domácími pochoutkami.

Celý měsíc docházely maminky s dětmi také na úterní cvičení pro nejmenší a páteční „Těšíme se do školky“, přičemž po těchto aktivitách je vždy k dispozici i volná herna pro děti.

Poslední akcí letošního roku byla 20. 12. Vánoční nadílka v Trhováčku. Maminky s dětičkami si přišly zazpívat koledy a rozbalit dárečky. Nadílka byla velmi bohatá díky výhře v soutěži Obec přátelská rodině 2022, děti dostaly spoustu nových interaktivních knih, nové motorické a balanční hry či nové orffovy nástroje.

Důležitou událostí v Trhováčku je současná změna ve vedení Rodinného centra Trhováček, z. s. Mgr. Eva Farková a Mgr. Kateřina Neffe se po několikaletém aktivním působení rozhodly ukončit své funkce předsedy a místopředsedy a předat jej novým členům. Jejich pomoc a působení je nicméně pro nás i nadále velmi důležité a víme, že Rodinné centrum Trhováček je pro ně „rodinou“. Tímto bych chtěla oběma vyjádřit velký obdiv a zároveň poděkovat za vedení a píli, s jakou Trhováček vedly. Patří jim velké DÍKY! A komu vlastně funkci předaly? Mamince a paní učitelce v MŠ Bc. Kateřině Matějkové a Kláře Bílkové, mamince a asistentce pedagoga v MŠ. Obě už dlouhodobě v centru Trhováčku vypomáháme, centrum nám není lhostejné a chceme se na jeho chodu aktivně podílet. Eva Farková a Kateřina Neffe zůstávají aktivní ve výkonné radě Trhováčku v roli poradního orgánu. 

Po vánočním odpočinku a silvestrovských oslavách připravujeme lednové páteční tvoření. To bude jak pro maminky, tak i pro rodiče s dětmi. V pátek 13. 1. 2023 od 15.30 hodin zveme rodiče s dětmi na Kreativní dílnu, při které si vyzkoušíme malovat na porcelán a vytvoříme s dětmi krásné barevné hrnečky. V pátek 27. 1. 2023 necháme děti doma a pozveme ženy na druhé tvoření s macramé technikou. Další jednorázovou aktivitou bude přednáška psycholožky Mgr. Veroniky Jiříkové, která mezi nás přijde v úterý 17. ledna od 9 hodin s přednáškou na téma Jak učit děti vnímat své pocity a zdravě je projevovat. Pro dětičky pokračují i nadále úterní a páteční kurzy a samozřejmě všechny naše kroužky. Vždy ve středu pak zveme na oblíbenou aktivitu „Setkávání s miminky“ maminky s miminky do cca 1 roku. S dětmi se protáhneme a zazpíváme si. Miminka se pomalu socializují v jiném prostředí a poznávají nové přátele, maminky mohou sdílet všední radosti i strasti. Od nového pololetí pak chystáme několik novinek v našich kroužcích.

Vše nejlepší do nového roku 2023, zdraví a spoustu šťastných chvil s rodinou a nejbližšími Vám přeje kolektiv Rodinného centra Trhováček.