608 436 941

Březnové ohlédnutí aneb co se událo a co se chystá v Trhováčku

Autor: Mgr. Kateřina Neffe a Mgr. Eva Farková | Zveřejněno: středa 23. března 2022 | 22x

Říká se, že březnové slunce má krátké ruce. A to se také potvrdilo. I když bylo mnoho dní, kdy o sobě sluneční paprsky daly vědět a za oknem to vybízelo k uklízení kabátů, venku to tak idylické ještě nebylo. Avšak nám v Trhováčku zima nebyla. Zahřály nás aktivity, setkávání, cvičení, tvoření, přátelství a kolektiv, ve kterém se společně scházíme. Voláme jaro písničkami, říkankami, ale i výzdobou, kterou v Trhováčku máme. Na chodbě rozkvetly papírové barevné květinky, při vstupu vás všechny vítá květinová dekorace v něžných romantických barvách. Naše kuchyňka se "proměnila" v akvárium z krepového papíru, ve kterém se plouží ryby, chobotnice nebo krab. Na oknech vyrostla sněženka, včelky se nad ní těší, až ji ochutnají, a v herně hopká po okně velikonoční zajíc, veverka a liška po hedvábných rostlinách. Všechny k nám srdečně zveme. Malé, velké, mladší i starší.

Program je plně rozjetý a jsme velice rádi, že se v březnu po mateřské pauze lektorky opět rozběhla angličtina pro děti a všichni malí žáci dychtiví po cizím jazyce jsou již znovu v sedle. I během probíhajících kurzů nám píše a volá plno zájemců, a tak jsou skupinky neustále doplňovány o další a další děti a dospělé. Například tancování s Anežkou má již o několik více účastníků než kdykoli dříve a obě dvě skupinky jsou zcela naplněné, podobně též logopedie. Obě skvělé a kvalifikované lektorky vše s grácií a na profesionální úrovni zvládají.

Na dopolední program s nejmenšími zavítala už i první maminka z Ukrajiny se svojí holčičkou. Setkání to bylo velmi milé a obohacující pro obě strany, spojené s bezproblémovou adaptací maminky i dítěte a začlenění se do skupiny cvičících, kteří chodí pravidelně. Rádi bychom tedy pozvali i ostatní maminky - vytvořili jsme plakát s programem, na který mohou docházet a kde nebude aktuální jazyková bariéra překážkou. Přeložila nám ho do ukrajinštiny dobrovolnice, která je klientkou našeho centra a zároveň rodilou mluvčí, tímto jí patří velké díky. Moc rádi uvítáme mezi námi maminky s dětmi, kterým život a celá nepříznivá situace naložila plno starostí a bolesti, během úterních a pátečních dopolední, která jsou připravena pro děti od cca jednoho roku do přibližně tří let, nicméně na těchto programech vídáme i děti starší. Celá pondělní dopoledne jsme pak vyhradili právě pro tyto maminky či jejich rodiny k setkávání ukrajinské komunity. Budou se moci navzájem poznat a být si oporou v pro ně úplně cizím městě a zemi. To vše za přítomnosti a podpory maminky, která je rodilou mluvčí a v našem městě žije už delší dobu. Prosíme o šíření této pozvánky, pokud u sebe ukrajinské maminky s dětmi ubytováváte.

Co se týká akcí, které jednorázově v březnu proběhly, můžeme zmínit tradiční jarní Bazárek, který nabízí prodej i nákup dětského i dospělého oblečení, a tímto bychom velmi a ze srdce chtěli poděkoval dobrovolníkům, bez kterých by nebylo možné akci vůbec zrealizovat. Vážíme si toho. Také vzdělávání dospělých nezahálelo a byla uskutečněna přednáška na téma: „Už vím co na sebe, aby má duše zářila.“ Skvělé a nadčasové téma přednášela dr. Zuzka Dvořáková, koučka a lektorka kurzů pro ženy, jejíž přednášky a semináře se v Trhováčku těší už po léta velkému zájmu.

Dny a týdny postupně plynou a my v Trhováčku máme další velké plány a plný harmonogram.

V dubnu chystáme ve spolupráci s KICem Velikonoční stezku, která povede po cestě ke kostelu Nejsvětější Trojice a začínat bude u Weyszerova parku. Při stezce budou děti ve školkovém i mladším školním věku odpovídat na otázky týkající se Velikonoc a u toho luštit křížovku, za jejíž správnou odpověď mohou být zařazeni do slosování o ceny. Stezka bude vyvěšena od 3. dubna. Pokud půjdete na stezku hned v tento den, určitě navštivte i flétnový koncert v kostele Nejsvětější Trojice.

Tato stezka ale nebude jedinou. Připravili jsme ještě její alternativu pro malé – školkové děti. Zajíčkovou velikonoční stezku najdete od 10. dubna v Komunitní zahradě Trhové Sviny – v zahradě okolo husitského kostela v blízkosti autobusového nádraží. Stezka by měla být přístupná po dobu minimálně 14 dnů a je určena našim nejmenším.

V úterý 19. dubna srdečně zveme všechny rodiče školkových dětí na besedu na téma „Škola volá, co vy na to?“ Máte doma předškoláka a přemýšlíte, jestli ho na školu připravovat nebo ne? Je vůbec třeba děti na školu připravovat? A jaké dovednosti by měly mít před vstupem do školy? Přijďte si popovídat s odborníkem – pedagožkou Mgr. Ivou Křikavovou.

Začínáme pro vás chystat také příměstský Tanečně-kreativní tábor – pod vedením lektorek Anežky Severové a Eriky Bebčákové se bude konat v týdnu od 18. července a je určen dětem od 6 do 10 let. Hlásit se můžete na trhovacek@seznam.cz.

Veškeré aktuální informace najdete na naší FB stránce Rodinné centrum Trhováček, v případě potřeby jsme dostupní na 723 788 466. Děkujeme za podporu.