608 436 941

Trhováček od adventu do ledna

Autor: Kateřina Neffe a Eva Farková | Zveřejněno: úterý 21. prosince 2021 | 7x

Chladnější a mrazivější listopad nám přiblížil adventní čas, který jsme hned na počátku využili ke kreativním aktivitám. Ve spolupráci s Centrem komunitních aktivit bylo uspořádáno vyrábění adventních věnců. Přišlo plno lidí, dospělých i dětí, kteří si za doprovodu koled a vůně vánočního čaje a punče tvořili pod vedením zkušené floristky krásné malé i velké adventní věnce a jiné vánoční dekorace z chvojí.

K dalším tradicím, které rádi udržujeme a podpoříme, je příchod nebeských bytostí. Svatý Mikuláš v doprovodu anděla přišli 5. 12. 2021 v odpoledních hodinách do Trhováčku a přinesli svátost, Božího ducha a požehnání všem. Mikuláš vyprávěl o setkávání, o svém životě, o ctnostech i neřestech, které jsou ale vlastně přirozené a lidské. Anděl po celou dobu dodával něžnost, citlivost a hloubku. Děti zpívaly, tančily a my jsme moc rádi, že příchod Mikuláše a anděla u nás jsou zahaleny do pocitu bezpečí, jistoty a nepřináší strach či bázeň nikoho z přítomných.

Během prosince jsme několikrát otevřeli naše centrum pro účely volné herny, kde se schází maminky s dětmi a povídají si, děti si hrají a program je volný a individuální, neřízený. Jednou z posledních kolektivních akcí v prosinci bylo pečení perníčků, které proběhlo v prostorách komunitního centra. Přišly maminky, děti i babičky a po celém centru se linula vůně cukroví, mandlí i vaječného koňaku. Vykrajovalo se, peklo se, zdobilo se a děti si odnášely pocit z dobře vykonaného díla, na kterém se mohly podílet.

Do Trhováčku Ježíšek zachází o něco dříve, navštívil nás tedy na jedné z pravidelných akcí pro maminky s dětmi a přinesl do Trhováčku nové hračky či kreativní potřeby, aby se k nám i v dalším novém roce děti mohly těšit a přicházely nejen zakoušet první krůčky ve společnosti svých vrstevníků.

První větší aktivita, na které se můžeme potkat, kromě pravidelných kurzů začínajících v prvním lednovém týdnu, je 18. ledna 2022 od 9 hodin, kdy mezi nás pozveme dětskou psycholožku Mgr. Veroniku Jiříkovou, která se bude věnovat období vzdoru u dětí a toho, jak s ním pracovat, aby to bylo efektivní, a ne destruktivní pro obě strany. Na leden chystáme také členskou schůzi, tedy pravidelné každoroční setkání, na kterém mají členové možnost se vyjádřit k chodu naší organizace.

V lednu se na vás všechny opět těšíme. Pevně věříme, že situace nám dovolí se dál scházet a pokračovat ve všech kurzech a programech, které máme všichni tak moc rádi. Milí přátelé, přejeme vám v novém roce hodně zdraví a těšíme se na setkávání s vámi.