608 436 941

Pomalu uvolňujeme v Trhováčku

Autor: Za RC Trhováček Mgr. Eva Farková | Zveřejněno: pátek 21. května 2021 | 13x

Vládní opatření pro spolkovou činnost jsou stále velmi přísná, zvlášť pro pobyt ve vnitřních prostorech. Kroužky pro děti školkového a školního věku za upravených podmínek běží a my moc doufáme v další postup uvolnění.

Chystáme pro Vás přesto to, co v doposud omezených podmínkách můžeme:

Nejbližší akcí je venkovní tvoření u příležitosti Noci kostelů 28. 5. 2021. Už dříve jsme Vás informovali o naší spolupráci s Církví československou husitskou, se kterou momentálně připravujeme projekt nové Komunitní zahrady v Trhových Svinech.  U příležitosti Noci kostelů 28. 5. 2021 od 16 do 18 hodin na této zahradě (zahrada kolem tzv. husitského kostela) budeme s rodiči či prarodiči s dětmi tvořit a vyrábět.

Projektem, který je v současné době naší radostí i starostí, je právě projekt Komunitní zahrady. Co je jejím cílem? S pomocí dobrovolníků z naší organizace, z místního sboru církve československé husitské i s pomocí sousedů a dalších aktivních občanů našeho města proměnit nevyužívaný a zanedbaný pozemek okolo místní pamětihodnosti - husitského kostela - v živé místo, ve kterém se budou lidé scházet, kde si budou moci rodiny pěstovat ovoce, zeleninu a byliny, kde budou moci probíhat venkovní aktivity nejen pro rodiny s dětmi. Zahrada, která je umístěná v centru města a v sousedství autobusového nádraží, se má proměnit z nevyužívaného místa v krásný veřejný prostor, který bude zázemím pro sousedská setkání, rodinná posezení, veřejné aktivity našeho rodinného centra či husitského sboru, ale i pro posezení občanů, kteří si chtějí zkrátit chvíli třeba čtením knih z venkovní knihovny v zahradě umístěné nebo posezením na hezkém místě.

V tuto chvíli jsme však na úplném počátku a před námi je spoustu práce. Máme však jedno velké povzbuzení – byli jsme úspěšní v žádosti o grant Nadace Via na vysázení stromů, keřů, nákup venkovního nábytku, laviček a dalších věcí potřebných k tomu, aby se ze zahrady stalo to živé a krásné místo, o kterém sníme. Zahrada může sloužit i Vám, kteří zahradu nemáte a rádi byste si vypěstovali vlastní zeleninu či bylinky. Pokud byste měli zájem zapojit se do našeho projektu, uvítáme každou pomocnou ruku a vlastní zelenina či prostor, kde můžete vypustit své malé děti, aby si pohrály na velkém pískovišti, ve venkovní kuchyňce, zadováděly v blátišti či zahrály na schovávanou ve stavbách z vrbového proutí, může být pro Vás odměnou. Veškeré informace Vám poskytneme na mailu trhovacek@seznam.cz či na našem telefonním čísle 723 788 466.

Tradiční akcí bývá také v tuto dobu Dětský den. Za současných vládních opatření zatím nejsme schopni ho zorganizovat, ale po úspěchu naší Jarní stezky pro Vás chystáme ve spolupráci s KIC Trhové Sviny jako dárek k Dětskému dni stezku novou. Sledujte od 1. 6. náš FB. 😊

Chcete nás podpořit a zároveň dobře a levně nakoupit oblečení nejen pro děti, ale i dospělé? Přijďte na náš Bazárek, který se bude ve dnech 8. – 9. června konat v prostorách Tanečního sálu KD Trhové Sviny. Krásné oblečení v dobrém stavu, velký výběr a ceny, za které v běžném obchodě nenakoupíte. Pokud jste ještě na našem Bazárku nebyli, určitě 9. června od 8 do 17 hodin přijďte.

Od května už také běží výtvarná aktivita dětí z rodinného centra, které nám nosí obrázky na téma Jaro u nás doma – v našem městě či v naší rodině. V průběhu června bychom všechny obrázky rádi vyvěsili na plot zahrady kolem husitského kostela a dopřáli každému dítěti ten zážitek jít s rodiči na procházku městem a ve venkovní galerii najít právě ten jeho obrázek.

Pro všechny nastávající maminky chystáme v červnu a červenci nové Předporodní setkávání s PhDr. Janou Markovou. Chcete zažít podporu ve svém nastávajícím mateřství, ženské sdílení, příjemné popovídání s empatickou, vzdělanou lektorkou s mnoha zkušenostmi s vedením porodů v našich jižních Čechách? Jste prvorodička, která potřebuje získat relevantní informace? Rodíte podruhé, potřetí, počtvrté? I pro Vás má náš kurz smysl a nebudete litovat. Přihlaste se na předporodní setkávání v Trhováčku co nejdříve.

Stále je také možné se hlásit na Tanečně-kreativní příměstský tábor, který se v Trhováčku uskuteční ve dnech 12. – 16. července 2021. Na děti ve věku 1. až 5. třídy čekají pohybové aktivity, zajímavá tvoření, hry venku, taneční sestavy na hudbu a mnoho dalšího.

V Trhováčku v průběhu června zakončíme tento velmi neobvyklý školní rok a budeme upřímně doufat, že v září se s vámi se všemi sejdeme živě, bez omezení a v plném zdraví.