608 436 941

Babí léto v CKA

Autor: Petra Malíková a Veronika Fráňová | Zveřejněno: pátek 20. září 2024 | 5x

Babí léto máme v centru komunitních aktivit nejraději. Chystáme se vždy využít každého slunečného dne, které nám příroda nabízí, abychom dobili baterky na zimní plískanice. Tentokrát jsme ale pozorně sledovali počasí, nejenom u nás, ale i v celé republice. Na první říjnový den jsme naplánovali Den charity- dobročinnou kavárnu, sbírku potravin, hygienických potřeb a šatstva pro potřebné. Jelikož nám ale vodní živel změnil plány, účel sbírky věnujeme rodinám postiženým povodněmi. V dalším vydání Trhovosvinenských listů budeme vědět, kde přesně finance a vybrané věci pomohly a budeme vás samozřejmě o všem informovat na sociálních sítích i zde. 

V září jsme opět postupně zahájili aktivity, na které jste během roku zvyklí. Dříve narození se scházeli každé pondělí na mozkohrátkách. V úterý jsme tvořili domečky a podzimní dekorace. Ve středu jsme se učili „vítězit“ nad chytrými telefony. Ve čtvrtek jsme rozhýbali tělo s fyzioterapeutkou. Od října nás čeká také Univerzita třetího věku a dramatoterapeutické dopoledne.

Navštívili jsme několik památek v Jihočeském kraji, ať už se jednalo o rozhlednu Kleť nebo historické jádro města Bechyně. Ani nás nepřekvapilo, v jak hojném počtu jste dorazili na přednášku kronikáře M. Průky o hospodách v Trhových Svinech. Potěšilo nás, že jste besedovali a přidali nějakou vzpomínku. Zajímavá byla i přednáška o dalekém Pákistánu.

Uskutečnilo se také pravidelné měsíční celodenní šití a kurz výroby přírodní kosmetiky, které vede Ing. Lenka Smržová. Díky MAS Sdružení Růže jsme mohli realizovat pro dospívající, rodiče a učitele přednášku Mgr. P. Tošnerové o prevenci duševních a psychických onemocnění u dětí. Je důležité si uvědomovat souvislosti a dostat téma duševního zdraví do povědomí široké veřejnosti, abychom dětem mohli pomoci.

Se základní a mateřskou školou v Trhových Svinech jsme se opět zapojili do celorepublikového projektu Ukliďme Česko. Je důležité uklízet nejenom své domovy, ale i naše okolí a svým příkladem učit děti chránit přírodu.

Maminky na rodičovské dovolené mohou využít také pravidelnou šicí zašívárnu, kde je prostor na šití, povídání a sdílení s ostatními ženami. Děti jsou mezitím hlídány v RC Trhováček, kde mají vhodný program. Děkujeme Nadaci Via za podporu našeho projektu, ve kterém jsme žádali finance na lektorné šicích kurzů, na šicí stroj i na hlídání dětí. Těšíme se i na další maminky a v měsíci říjnu se sejdeme 10. a 31. října.

Od 1. 10. začíná zimní semestr Univerzity třetího věku. Studenti si pro tento semestr vybrali téma „Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě.“

Když se díváme na dějiny určité doby, vždy jakoby podvědomě začínáme u vladařů – králů, císařů či v moderní době prezidentů. Ale české dějiny neměly jen Karla IV., Jana Žižku či Valdštejna. Žily tam generace jakoby „zapomenutých“ prostých lidí, mužů a žen. Ti přece museli mít také své dějiny, své životní příběhy. Pokud archivy nabídnou dostatek dokumentů, můžeme je studovat se stejným zájmem a úspěchem jako korunované hlavy. A tak tento kurz sleduje každodennost těchto lidí, kteří žili před staletími na českém venkově, a nabízí témata, jež osvětlují život našich předků v celé šíři. Sem patří také kriminalita, sex, životní běh prosté ženy, ale pro severní Moravu také čarodějnické procesy či osobnost s nimi těsně spjatá – H. F. Boblig. Tato témata prozrazují, že venkovský život nebyl jen o práci, robotě, ale bylo tam mnoho zajímavých příběhů někdejších živých lidí, jejichž osudy mohou přinést jiný pohled na naši minulost. A toto poznání představuje hlavní smysl celého cyklu přednášek.

První přednášky se mohou zúčastnit všichni a pak se rozhodnout, zda jim tato forma studia vyhovuje.

Pokud je před vámi maturita nebo přijímací zkoušky z matematiky nebo fyziky můžete využít přípravy a doučování na tyto předměty. Bližší informace jsou na plakátech.

Doučování žáků ZŠ studenty gymnázia v centru komunitních aktivit také probíhá. Vždy v pondělí , úterý a ve středu odpoledne jsou vašim dětem k dispozici.