608 436 941

Léto v plném proudu…

Autor: Petra Malíková a Veronika Fráňová | Zveřejněno: středa 21. srpna 2024 | 3x

Prázdniny jsou u nás v CKA ve znamení příměstských táborů a zajímavých letních aktivit pro děti i dospělé, na které v průběhu roku nemáme prostor a prázdninový čas je pro ně ideální. Máme za sebou sportovně multimediální tábor pro starší děti. Zjistili jsme, že je optimální, propojit sportovní aktivity s časem stráveným na chytrých telefonech. Teenageři se učili zpracovávat videa, hráli fotbal, kuželky a různé jiné bojové hry. S mladšími dětmi jsme prožívali dobrodružné příběhy Indiany Jonese. Děti střílely z luku, který si sami vyrobily, šly po stopách indiánů a hrály mnoho zajímavých her. Vážíme si nadšených a obětavých vedoucích, kteří dávali do programu všechno.

Jelikož máme před sebou nový školní rok, tak máme pro vás připravený i program pro deváté ročníky, které se budou připravovat k přijímacím zkouškám z matematiky na střední školu a také pro středoškoláky, které se připravují na maturitní zkoušku z matematiky. Paní učitelka Mgr. Michaela Malíková, která učí na střední škole a má zkušenosti s přípravou na přijímací zkoušky i maturitu vám nabízí středeční odpoledne, kde by se mohla vaším dětem věnovat.

Tento rok jsme reagovali na výzvy Jihočeského kraje a byly podpořeny 3 dotační tituly. V projektu s názvem „Na rodině nám záleží“, reg. č. 409-01-004/24, jsme obdrželi částku 20 300 Kč. Díky podpoře tohoto projektu jsme mohli uskutečnit letní tvořivé dílny na staré faře, pozvali jsme do CKA na společné tvoření nejen otce a syny v naší improvizované dílně, kdy řezali, brousili a skládali řehtačky. V rámci týdne manželství jsme realizovali přednášky o vztazích. Plánujeme seminář o nebezpečí sociálních sítí, který povede školený tým z Portus Prachatice. Začátkem října také proběhne kurz šití pro matky a dcery. O rodiny a o rodinné vztahy v našem komunitním centru rádi pečujeme, jelikož víme, že jsou základem pro naše město a potažmo pro celý svět.

Dále jsme v rámci dotačního programu Podpora práce s dětmi a mládeží, reg. č. 415-02-036/24 získali částku 20 000 Kč a uspořádali jsme multimediální kurz pro teenagery, jehož výstupem je výstava fotografií v ambitech na Sv. Trojici. Z této částky jsme hradili doučování dětí a vedoucího deskových her. V srpnu jsme pozvali dívky na kurz šití. Pod vedením lektorky Lenky si děvčata ušila polštáře, tašky, ponožky, kabelky, sukně, odličovací tampóny a svačinové sáčky. Dělá nám radost pracovat s dětmi a rozvíjet jejich zájmy a sny. Myslíme, že to má smysl a že tyto rukodělné aktivity mohou kdykoliv zase pro sebe najít. 

V rámci dotačních programů nesmíme opomenout skupinu dříve narozených občanů, kterých si velmi vážíme a jsou pro nás velkou inspirací. Díky podpoře programu Senior klub reg.č. 405-01-027/24, jsme získali finanční prostředky ve výši 52 693 Kč na výlety do okolí, které plánujeme po celý rok a jsou velmi navštěvované. Senioři mohou cvičit a protahovat tělo s fyzioterapeutkou Ivou. O prázdninách se scházeli každé úterý na čaji o páté, kde si povídali, cvičili, plnili různé úkoly a hráli deskové hry. Z této částky jsme také realizovali kurzy vaření a šití a multimediální kurzy, kde se učili porozumět počítačům a chytrým telefonům. Uskutečnili jsme také přednášky z cyklu vzdělávacích pořadů Akademie třetího věku.

Máme radost, že naše CKA bylo vybráno Nadací Via mezi 18 komunitních center z ČR do Komunitní akademie a můžeme se tudíž po celý rok vzdělávat, rozvíjet a zlepšovat fungování našeho centra, komunitních činností a sousedských vztahů. Slibujeme, že se máte nač těšit.

Přejeme krásné babí léto a těšíme se na viděnou.