608 436 941

Co nás čeká a nemine….

Autor: Petra Malíková a Veronika Fráňová | Zveřejněno: pátek 20. října 2023 | 16x

Jak jsme již avizovali v letním vydání TSL, na začátek prosince přijala pozvání Mgr. Petra Tošnerová z organizace Život začít, která pro vás a mládež z 9. ročníků ZŠ připravila přednášku o prevenci duševních onemocnění a závislostí. Mládež a možná ani my nevidíme rizika a dopady návykových látek a to, jak negativně mohou ovlivňovat psychiku a psychické zdraví. Přednáška je zaměřena na tři klíčové oblasti: prevenci duševního onemocnění, identifikaci příznaků začínajícího duševního onemocnění a porozumění závislostem a jejich vlivu na duševní zdraví. Toto setkání není určeno jenom pro rodiče, ale také pro mladé lidi a širokou veřejnost, která chce získat základní porozumění o duševním zdraví a jeho zachování. Akce se koná v KD Trhové Sviny v pondělí 11. 12. 2023 od 17:00.

Rádi bychom touto cestou předali krátké organizační informace k tvoření adventních dekorací. Jako každý rok pořádáme ve spolupráci s RC Trhováček vyrábění adventních věnců a dekorací. Jelikož se nás vždy sejde hodně a kapacita CKA je omezená, rozdělili jsme tvoření do 3 skupin a budeme rádi, když se na tyto skupiny nahlásíte. 

Dopoledne 30. 11. se koná kurz pro maminky a seniorky. Nebude zde přítomna floristka, ale materiálu bude dost a určitě si spolu poradíme. Odpoledne od 15:30- 17:30 se můžete nahlašovat do 1. skupiny a od 17:30 do druhé skupiny. Materiál zajistíme. Od všech účastníků vybíráme příspěvek 50 Kč,- + započítáme cenu svíček a jednotlivých přízdob.

První sobotu v měsíci přijďte rozehrát partie deskových her. Máme opět další nové kousky a byla by škoda je nechat ladem. Budeme se těšit tentokrát na herní odpoledne 4. 11. od 14:00 – 17:00.

6. 11. od 17:00 se uskuteční přednáška z cyklu Zábavné historie. Bude se věnovat divadlu od Řecka až po Národní divadlo v Praze. Dozvíte se zajímavosti o tom, co vše museli obětovat operní pěvci a jak se řešily konflikty mezi žárlícími herečkami. Zní to trochu jako bulvár, ale informace jsou ověřené.

7. 11. 2023 od 17:00 přednáška pro děti a rodiče s publikacemi Mgr. J. Tlapové O tom, co se děje na obloze a také o adventním putování.

Od středy 8. 11. od 9:00 – 11:00 se budou konat vždy 1x za dva týdny pravidelná setkávání s RnDr. Z. Guthovou Jarkovskou, které se jmenují Pozitivní psychologie. Každé sezení se budeme věnovat jednomu tématu. V listopadu nás čekají emoce a pozitivní vztah k sobě.

Pro velký zájem o indickou kuchyni se bude 9.11. od 16:30 konat další kurz vaření. Centrum provoníme kořením a orientálními vůněmi.

O víkendu 10. a 11. 11. 2023 se kreativně „vyřádíme“ s K. Ašenbrennerovou. Čeká nás rozpustilé tvoření s olejovými barvami. Malováním bychom měli zjistit něco o sobě.

Charita ČB zve 11. 11. 2023 děti na výlet do Prahy na návštěvu dětské expozice v Národním muzeu. V plánu je i prohlídka některých památek. Výlet je zdarma. Děti musíte pouze dopravit na nádraží v ČB, pak je vyzvednout a také jim nachystat velkou svačinu. Bližší informace jsou u nás nebo na plakátu.

V úterý 14. 11. v 18:00 budeme ochutnávat svatomartinská vína s Mgr. F. Kumstem. Uvidíme, jak se letos sluníčko „podepsalo“ na různých podtónech a sladkosti vína.

Ve čtvrtek 16. 11. v 17:00 vás srdečně zveme na historickou přednášku PhDr. J. Petráše, historika nejnovějších dějin v Jihočeském muzeu České Budějovice, který nám povypráví o historii 80 let po studené válce. Přednášku doplní také dobovými fotografiemi ze sbírek Jihočeského muzea.

V sobotu 18. 11. od 9:00 – 16:00 rozjedeme šicí stroje s Ing. Lenkou Smržovou. Připravte si nápady, Lenka se už těší, jak vás šitím povede.

20. 11. od 17:00 navštíví CKA manželé Gregorovi, kteří letos uskutečnili výlet na kole z Provance až do Novohradských hor a ve stejnojmenné přednášce nám vše povypráví.

23. 11. vás zveme na kurz vaření. Tentokrát se bude týkat české kuchyně. Založíme si vývar a uděláme 3 typy knedlíků.

27. 11. v 15:30 přijede z Charity ČB dobrovolník Jesús, který nám bude vyprávět o svém domově ve Španělsku. Budeme mít možnost ochutnat i španělské dobroty. Přednáška bude s českým překladem.