608 436 941

Přijďte na kus řeči...

Autor: Veronika Fráňová a Petra Malíková | Zveřejněno: čtvrtek 23. února 2023 | 31x

Centrum komunitních aktivit připravilo na březen opravdu pestrý program.

Díky podpoře města Trhové Sviny a MAS Sdružení Růže, se kterými od ledna tohoto roku spolupracujeme v rámci projektu Komunitní rozvoj v MAS Sdružení Růže, jsme pro vás mohli připravit opět pestrý program.

Měsíc únor jsme začali zábavnou přednáškou o historii českých královen. Ti, jež se zúčastňovali cyklu přednášek Akademie 3. věku pravidelně, získali pamětní list z rukou pana starosty Ing. Davida Štojdla.

Nadále pokračujeme v pravidelném setkávání seniorů, ať už na kurzech Trénování paměti, Univerzitě 3. věku, cvičení s fyzioterapeutkou nebo při tvořivých aktivitách.

V rámci přednášek jsme zabrousili také do ekologických témat. Povídali jsme si o tom, jak můžeme přenastavit svůj život a odlehčit přírodě. Věnovali jsme se upcyklování a vyráběli ze starého nové.

V CKA dáváme prostor naší mládeži, která se momentálně každou sobotu seznamuje s multimediálními technologiemi. Umožňujeme také pravidelná doučování dětí studenty z gymnázia a dobrovolníky. Probíhá zde kurz anglické konverzace.

Jednou za 2 týdny se setkáváme na kurzu šití pro maminky, které mohou využít služeb hlídání dětí v RC Trhováček.

Sociální služba Archa nabízí v našich prostorách také svoji poradenskou činnost po předchozí telefonické domluvě vždy ve čtvrtek dopoledne od 9 do 10 hodin.

V březnu nebudeme za kamny, ale zveme vás k nám do CKA na kurz krasopsaní. Ten se koná 1. 3. a naučíme se základům kaligrafie.

Navázali jsme také spolupráci se Základní školou Trhové Sviny a připravujeme pro žáky polytechnické tvoření s dřevěnou stavebnicí.

Na začátku března o jarních prázdninách ( 6.3. - 10. 3.) pořádáme ve spolupráci s Veselou atletikou příměstský tábor pro děti. Budeme tvořit, učit se vařit, zpívat a hrát si a také objevovat krásy přírody při výletech do okolí.

11. 3. od 9:00 zveme nadšené švadlenky na celodenní kurz šití. Opět můžete využít různé střihy na oblečení a doplňky, také si hromadně objednat látky na svůj šicí projekt. Tentokrát si můžeme ušít i nějakou velikonoční dekoraci. A co je nejdůležitější, na kurzu je přítomna lektorka, která vám vždy trpělivě poradí.

13. 3. od 16:30 vás zveme na workshop výroby přírodní kosmetiky s názvem Svěží jako jarní květ. Jak je již z názvu patrno, budeme vyrábět přípravky na péči o pleť obličeje a těla na jaře, ale také parfémy a dokonce i bytové vůně.

18. 3. v 9:00 startujeme další deskohraní. Hrát stolní hry ve skupině velkých a malých, je vždy obohacením pro všechny přítomné. Náš inventář čítá velmi zajímavé hry, které jen tak někdo doma nemá. Určitě přijďte smysluplně využít sobotní dopoledne.

Připravujeme se i na velikonoční svátky. 20. 3. od 16:30 nás bude Jana Tlapová učit malovat velikonoční kraslice voskem.

22. 3. od 16:00 k nám přijde jaro. Konkrétně p. Boženka Vondrušová, floristka, se kterou budeme vyrábět jarní dekorace.

29. 3. vyrazíme do Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích na komentovanou prohlídku Hvězdy a souhvězdí. Bližší informace jsou na našem Facebooku, plakátě nebo u nás.

V dubnu již nebudeme za kamny, ale vyrazíme do přírody. 2. 4. pořádáme ve spolupráci s Trhovosvineskou farností výlet na poutní místo Sv. Kámen, kde si prohlédneme kostel a také si projdeme křížovou cestu v Cetvinách, která prochází okolo státní hranice. Odjezd autobusu je ve 14:00 z AN Trhové Sviny.

3.4. od 16:00 pořádáme kurz pečení zvykoslovného pečiva. Společně si „zamotáme“ tradiční jidáše a jiné zvykoslovné pečivo a povíme si o tradicích, na které jsme třeba už dávno zapomněli.

5. 4. ve 14:30 s námi můžete navštívit veřejnou generální zkoušku Jihočeské filharmonie. Na programu bude nejen Otvírání studánek od Bohuslava Martinů a také hudba L. Janáčka, V. Nováka atd. Prosíme o včasné nahlášení, abychom zakoupili vstupenky.

Nabízíme možnost prázdninového vyžití pro děti a mládež u nás v CKA. Pořádáme další ročník příměstských táborů. Pokud máte zájem, na nic nečekejte a přihlaste své děti.

Další informace najdete na našem FB, webových stránkách města anebo u nás osobně.

Těšíme se na viděnou.