608 436 941

Virtuální Univerzita třetího věku  - vzdělávání seniorů v regionech

Autor: Za CKA Petra Malíková a Veronika Fráňová. | Zveřejněno: čtvrtek 25. srpna 2022 | 11x

U3V bude cestovatelská

Lidé se dožívají důchodového věku v dobré fyzické i duševní kondici a jsou schopni se dále aktivně podílet na společenském dění. Udržení kondice však vyžaduje aktivní a činorodý přístup k životu. Jedním ze způsobů je i vzdělávání, které pro seniory v CKA nabízíme.

Virtuální Univerzita třetího věku (VU3V) je jedna z forem Celoživotního vzdělávání organizovaná Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze. Vzdělávací aktivity pro seniory jsou zaměřeny na podporu fyzické a psychické kondice, podporují sociální rozvoj osobnosti, reagují na měnící se životní a společenské podmínky a rozvíjejí generační dialog.

Cílem Virtuální U3V je umožnit všem posluchačům v rámci České republiky zájmové vysokoškolské studium U3V, které probíhá v konzultačních centrech. Jedním konzultačním centrem je i Centrum komunitních aktivit Trhové Sviny, kde se už třetím rokem scházejí účastníci VU3V k prezenční výuce.

V září i u nás v Trhových Svinech začíná zimní semestr Univerzity třetího věku. Tentokrát si účastníci vybrali téma „Cestování – co jste možná nevěděli“. Úvodní setkání se koná 27. 9. 2022 od 9:00.

Na první přednášku jsou zváni všichni zájemci. Po jejím zhlédnutí se mohou sami rozhodnout, zda jim tato forma studia vyhovuje či nikoliv.

Mezi pravidelné aktivity, které v rámci CKA probíhají, patří i doučování žáků studenty z gymnázia. Další aktivitou, kterou můžeme lidem nabídnout je bezplatné sociální poradenství pro seniory, lidi s hendikepem a pro lidi, kteří pečují o někoho v domácnosti. Toto poradenství zajišťuje sociální služba ARCHA Borovany.

Za podpory města Trhové Sviny neustále probíhají pravidelné lekce českého jazyka pro Ukrajince. Výuka probíhá každé úterý a pátek od 18:00 pod vedením paní lektorky Dagmar Cepkové.

V CKA nás toho čeká opravdu hodně. Budeme rádi, když se s vámi na nějaké akci uvidíme.