608 436 941

Program CKA na květen

Autor: Petra Malíková, koordinátorka CKA | Zveřejněno: sobota 23. dubna 2022 | 58x

2. května od 16:30 – Tvořivá dílna „Kouzla s organzou“ – zveme vás na tvořivou dílnu pod vedením lektorky, vizážistky Bc. Lenky Pražákové. Pod jejím vedením si můžeme vyrobit krásný šperk podle barev, které se k nám hodí.

3. května od 9:00 začíná počítačový kurz pro seniory – proběhne 5 setkání pod vedením lektorky Ing. Lenky Smržové. Nebraňte se novým věcem a přijďte se je naučit. Zjistíte, že internet, telefon a počítač může využít každý ke svému prospěchu a užitku.

5. května nás navštíví Ing. Gabriela Hotovcová, která byla od roku 2015 jako civilní pozorovatel na Ukrajině. Jelikož je nyní pár týdnů v ČR, nabídla nám, že se s námi o své
zkušenosti podělí.

9. května od 17:00 – přednáška „Barvy pro náš byt“. Opět využijeme zkušené vizážistky Bc. Lenky Pražákové, která se orientuje nejen v barvách oblečení, ale řekne nám něco i o barvách, které je vhodné použít pro náš byt. Pokud se chcete dozvědět, jak barevně vyladit kuchyň, obývací pokoj, nebo koupelnu, abychom se v bytě cítili co nejpříjemněji, tak si tuto akci určitě nenechte ujít.

11. května od 15:00 „Po stopách Dietricha“ – CKA Vás zve na putování městem České Budějovice po stopách barokního umělce, trhovosvinenského rodáka Josefa Dietricha. Procházka bude příležitostí seznámit se s jeho dílem, prohlédnout si zblízka jeho sochy a připomenout si okolnosti provázející nejen jejich vznik i pozdější osudy, ale také sochařův bohatý osobní život. Více než třistaletou historii Mariánského sousoší, plastik na atice radnice i v klášterní zahradě či tajemství Samsonovy kašny vám představí budějovický průvodce Tomáš Hobizal. 

13. května od 9:00 „Beseda pro pečující“ – Sociální služba ARCHA Borovany nabízí tři besedy pro pečující. První začíná v pátek 13. 5. od 9:00 a poté budeme pokračovat další dva pátky ve stejném čase. Obsahem besedy bude představení sociální služby ARCHA Borovany a její sociální práce. Posluchačům bude poskytnuto poradenství týkající se péče a ukázka kompenzačních pomůcek. Při dalších setkáních vám můžeme nabídnout poradenství ohledně dávek pro pečující a také něco z rehabilitačního cvičení.

14. května v 9:00 - Výlet s panem Milanem Koželuhem na Doppler – Mohutný Doppler (959 m. n. m.) ukrývá skály a balvany unikátních migmatitů, na trase jsou zapomenuté kapličky, křížky a boží muka, ruiny rapotického a Pírkova mlýna a nádherné údolí horského toku Pohorského potoka.

16. května – Výlet s Lenkou Brychtovou k zaniklým obcím hraničního pásma – Nové Hrady. Autobusem vyrážíme směr Nové Hrady ve 12:50, kde si nás přebere zkušená lektorka nordic walkingu a půjdeme společně s NW holemi krásnou přírodou Novohradských hor až ke kapličce na Mýtiny.

19. května od 17:00 přednáška Jana Štiftera s názvem „Za Karlem Hlubučkem“

Jeho jméno nezmizelo ze svinenské paměti – především ale kvůli křivdě, které se na něm v padesátých letech dopustili komunisté. Karel Hlubuček přišel o svobodu, důstojnost, poklidné stáří, přišel o své spisy i vilu, kterou si u potoka s manželkou vystavěli. Jeho život je přitom vyprávění jako na román: je to život plný velkého očekávání, životních setkání, a především vyslyšeného poslání: jen díky Karlu Hlubučkovi jsou podrobně zmapovaná stará svinenská řemesla nebo drobné památky, rozeseté na křižovatkách a v polích, o kterých bychom dnes nevěděli, kdyby je Hlubuček kdysi nezaznamenal, neprobádal nebo nenakreslil. Kým vším byl Karel Hlubuček, představí Jan Štifter, autor jeho monografie s názvem Oči Doudlebska. Akce se koná 19. května od 17 hodin v CKA v Trhových Svinech.

23. května od 18:00 – Zábavná historie jídla a vaření – Tento pořad pořádá Akademie třetího věku. Pořad Zábavná historie jídla a vaření přináší zajímavý pohled na kulinářské umění našich předků. Dozvíte se, co všechno chutnalo starým Římanům a proč hodovali vleže. Navštívíme černou kuchyni a začteme se do receptů autorky první české kuchařky – paní Magdalény Dobromily Rettigové.

30. května od 16:30 – Najdi svůj styl oblékání s Bc. Lenkou Pražákovou Každý styl oblékání odráží povahu svého nositele. Jak určit styl, který se hodí zrovna k Tobě? Přijď na přednášku a dozvíš se to.

31. května od 9:00 – „Sebeláska jako cesta k sobě“. Touto přednáškou zakončíme naše setkávání s Bc. Lenkou Pražákovou, která nás v tomto měsíci bude v CKA obdarovávat svou přítomností a zkušenostmi, které má při práci v hospici.