608 436 941

Program CKA na březen

Autor: pm | Zveřejněno: úterý 22. února 2022 | 27x

Tento měsíc jsme v Centru komunitních aktivit pro vás připravili pestrý program. Kromě těch pravidelných, které v CKA probíhají, vás chceme pozvat i na jednorázové akce.

7. března od 17:00 v CKA přivítáme Pavla Chloubu, který si pro nás připravil přednášku „Předjarní cesta za květinami“. Pavel Chlouba je známý zahradník, zahradnický publicista a cestovatel. Věnuje se tvorbě zahrad od nápadu až po realizaci.

10. března od 17:00 Cesta proti proudu času

Skicáky, fotky, příběhy

Šumava, Novohradské i Slepičí hory. Torzo z obrovského díla, které po sobě zanechal českobudějovický malíř Alois Terš (1910–1987). Bydlel v nenápadném domě v Riegrově ulici 49 v Českých Budějovicích, na fasádě ho připomíná pamětní deska. Teršův odkaz je mimořádný: zachycoval mizející tvář jihočeské krajiny. Bortící se chalupy, křížky v polích, cesty, které za pár let zanikly. Dnes je jeho pozůstalost uložená v Jihočeském muzeu, v Teršově domě zůstaly jen tři skicáky. Jako připomínka, že tady kdysi někdo byl a maloval. Jako památník z cest, vzpomínka přenesená do věčnosti, pozdrav těm, kteří přišli později. Příběh Aloise Terše a jeho domu žije i v knize, má název Ten dům a sepsali ji Daniel Kovář, Ivan Náprstek a Jan Štifter.

Spisovatel Jan Štifter přijíždí do trhovosvinenského komunitního centra, aby tu představil Teršovo dílo, ale také jeho život a vazby na jihočeské Doudlebsko. Štifterovi dnes bydlí právě v Teršově domě, uchovávají pozůstalost po jeho někdejších obyvatelích. Život předchozích obyvatel domu se vejde do jednoho starého papírového kufru – Štifter z něj vyloví skicáky, fotografie, dopisy a příběhy. Cesta proti proudu času začíná 10. března v 17:00 hodin.

12. března zveme do CKA především děti, ale účastnit se mohou samozřejmě všichni. Čeká nás dopoledne plné her.

14. března v 16:00 – Výroba domácí kosmetiky z kvalitních olejů, bez chemických přísad. Ing. Lenka Smržová nám připravila na tento den výrobu tuhých deodorantů.

A pokud jste milovníci kávy, tato pozvánka je především pro vás: 17. března jsme pozvali do CKA Lucii Mačí z vyhlášené kavárny Datel. Bude nám povídat o kávě i o tom, jak ji správně připravit. Samozřejmě nebude chybět ani degustace.

21. března od 18:30 nabízíme další večer z pořadů Akademie třetího věku. Tentokrát na téma: Zábavná historie kriminalistiky.

23. března od 18:00 bude v Kulturním domě v Trhových Svinech přednáška s videoprojekcí Milana Koželuha. Můžete se těšit na „Rakouské tisícovky“.

24. a 31. března od 16:00 do 19:00 proběhne v CKA kurz šití. Jelikož se blíží jaro a Velikonoce, budeme tentokrát šít jarní dekorace.

28. března v 16:00 nás čeká přednáška na téma „Bylinková zahrada v praxi“. Budeme povídat o bylinkách, jak je pěstovat a jak si z nich vyrobit domácí lék. Bude možnost si též zakoupit přírodní léčivé produkty z bylinek.

Poslední pozvánkou v tomto měsíci je výlet do Nových Hradů, který se uskuteční 30. 3. 2022. Navštívíme klášter Božího milosrdenství v Nových Hradech, kde je pro nás připravena komentovaná prohlídka. Prosím účastníky v případě zájmu o nahlášení. Odjezd z Trhových Svinů autobusem ve 14:35.