608 436 941

Listopad v CKA Trhové Sviny

Autor: | Zveřejněno: čtvrtek 21. října 2021 | 37x

5. listopadu 2021 se bude konat pro tento rok poslední vycházka s ergoterapeutkou Bc. Aničkou Havelkovou. Děkujeme jí za její milý přístup a přejeme jí šťastné narození miminka.

Koncem listopadu končí také počítačový kurz pro seniory. Díky dotaci Obec přátelská seniorům, kterou naše město získalo, jsme mohli našim seniorům poskytnout počítačový kurz zcela zdarma. Účast byla hojná a ve vzdělávání v oblasti počítačové gramotnosti budeme pokračovat i v příštím roce.

V listopadu pokračujeme v pravidelných aktivitách, které v CKA nabízíme. Zvláště bych chtěla pozvat zájemce o Arteterapeutické dopoledne plné tvoření. Účastníci se schází každý týden v úterý od 9 hodin v CKA, kde s malířkou Kateřinou Ašenbrennerovou stráví dopoledne plné tvoření.

Naše trhovosvinenská mládež na Multimediálním kurzu pod vedením grafičky Mgr. Lenky Cimlové Ostré ztvárnila Trhové Sviny očima teenagerů. Na výstavu jejich fotografií se můžete přijít podívat do nového Kulturního a informačního centra v Trhových Svinech.

Zábavná historie medicíny

3. listopadu nás čeká zábavně vzdělávací program připravený Akademií třetího věku na téma „Zábavná historie medicíny“. 

Přednáška Milana Koželuha – Rybníky

10. listopadu vás zveme do Kulturního domu na powerpointovou přednášku Milana Koželuha s názvem Rybníky.
Rybníky pod Novohradskými horami to nemají lehké, leží v sousedství rybníků Třeboňské pánve, nejslavnější rybniční soustavy v Evropě, takže jsou vnímány spíše jako jejich bezejmenný přílepek. Historicky jsou si ty soustavy opravdu blízké, spojeny jsou přes Štěpánka Netolického a Jakuba Krčína. Na Třeboňsko jezdíme dílo těchto velikánů obdivovat, aniž bychom si uvědomili, že některé naše rybníky také budovali právě oni, že tu od Krčína dokonce máme „zlaté stoky“, umělé kanály a na ně navázané rybniční soustavy.
Nicméně povodím novohradskohorská rybniční soustava s třeboňskou nijak nesouvisí, není mezi nimi žádné vodní spojení. Naše rybníky patří téměř všechny k řece Stropnici. Těch hospodářských je víc než 145, zadržují 11 km2 vody. Jeden z největších a nejstarších z nich leží v Rakousku, a ten největší, Žár, je vůbec nejstarším rybníkem v Česku, založen byl už ve 12. století.
Krajina uspořádaná podél toků vod je jiná než ta naše spojená řádem silnic. Vytváří svůj vlastní svět, na počátku promyšlené lidské dílo, které po pěti stech letech od vybudování splynulo s přírodou jako její součást.

Svatomartinský večer s degustací vín

11. listopadu pozveme opět do CKA Františka Kumsta, který nás provede večerem, na kterém nebude chybět degustace Svatomartinského vína.

Cyklická žena

15. listopadu od 16:30 bude ve spolupráci s Rodinným centrem Trhováček probíhat přednáška ing. Zuzany Dvořákové, koučky a terapeutky, na téma Cyklická žena aneb Jak využít svůj potenciál naplno po celý měsíc. Zveme všechny ženy, pojďte objevit nové zdroje energie, pojďte najít svou kreativitu a přijďte se dozvědět o své cykličnosti, ale i o ženském zdraví.

Tvořivá dílna – Výroba andělů

18. listopadu vás zveme na WORKSHOP výroba andělů z drátu. Pokud někdo z vás rád tvoří a chtěl by si přijít vyrobit svého anděla pro sebe, nebo jako dárek, bude mít příležitost.

Přednáška Milana Koželuha – Rakouské tisícovky

Větší část našich Novohradských hor leží v Rakousku, ač se tam jmenují jinak. Dokonce mají názvů několik a zdá se být složité určit, kde vlastně končí. Vypadá to, že až u Dunaje, a je to pravda. Dokonce je tam jejich nejmohutnější hora. Nicméně nejtypičtější a „nejhorštější“ část leží těsně u našich hranic. Je i na poměry alpské země významná, Rakušanům připomíná Skandinávii. Takže prý název chráněného území Nordwald neoznačuje nejsevernější horskou část Rakouska, ale odkazuje na ni.
Vedle nejvyšší hory Vieberg s nadmořskou výškou 1.112 metrů je tu dalších zhruba dvacet tisícovek, přinejmenším polovina z nich je nejen vysoká, ale také zajímavá.
Ostatně na mnoha z nich jsme byli v rámci společných trhosvinenských výletů.
Tentokrát se na ně podíváme a poslechneme si o nich při powerpointové přednášce Milana Koželuha Rakouské tisícovky ve středu 24. listopadu v kině.

Výroba adventních věnců

Jelikož se blíží doba adventní, nabízíme vám ve spolupráci s Rodinným centrum Trhováček 27. listopadu od 9 hodin výrobu adventních věnců. Přijďte si odpočinout při kreativním dopoledni a pod vedením zkušené floristky, která zná současné trendy, si zkuste vytvořit a ozdobit adventní věnec.

Workshop nejen pro otce a syny

29. listopadu vás zveme na předvánoční tvořivou dílničku, kde si účastníci mohou ze dřeva vyrobit modely podle návodu dle vlastního výběru, nebo zapojit svou fantazii a vyrobit si ze dřeva něco podle svého.

Degustace čokolády

1. prosince pořádáme společenský večer s přednáškou o čokoládě a nebude chybět ani ochutnávka. Večerem nás provede Ing. Marcela Krčálová