608 436 941

Rendez-vous dvou generací

Autor: Kontakt: Ing. Lenka Rodějová – koordinátorka pečovatelské služby Telefon: 725 342 656  E-mail: lenka.rodejova@ledax.cz | Zveřejněno: úterý 14. června 2022 | 2x

Děti a senioři – dvě nejohroženější věkové kategorie. Závislé, bezbranné, ztrácející se …Obě tyto generace potřebují pomoc druhých, pomoc, bez které jsou ještě více zranitelnější…Děti jsou fyzicky i psychicky ještě nezralé a zcela závislé na autoritě, která je vede, formuje…Senioři, jejichž psychická i fyzická zralost naopak již upadá, jsou ztracení a opomíjení v dnešní přetechnizované době. Obě dvě tyto generace si přitom mají tolik co dát! Děti se od seniorů učí trpělivosti, klidu, jejich život je plný zkušeností, rad, které se dětem při objevování světa mohou hodit. Říká se sice, že zkušenost je nepřenosná, radami člověka neposunete, ale já věřím, že si z vyprávění seniorů každý může najít to své poučení, které ho zachrání před možným malérem…Nezapomenu na bonmot mojí babičky – „pohodu doma vždy dělá hospodyňka“. Ať už v to věříme, či nikoli, často mne vzpomínka na něj uchránila před hrozící „manželskou rozmíškou“ :-) Hlavním přínosem kontaktu dětí se seniory je získání respektu a úcty ke stáří a vědomí, že život začíná a končí. A co mohou na oplátku benjamínci předat seniorům? Umění vidět svět opět dětskýma očima, umět se radovat a nadchnout z maličkostí. Při pohledu na ně se vzpomínkami přenést do minulosti a zavzpomínat na časy strávené s jejich nejbližšími, kteří jsou již na onom světě…

Dříve bylo zcela běžné, že se tyto generace každodenně setkávaly, prarodiče pomáhaly s výchovou dětí, děti se skrze jejich nabyté zkušenosti učily… Dnes tyto vazby bohužel upadají. Dnešní mládež je kritizovaná, že si neváží starých lidí, ale kde se to má naučit, když jim není dána příležitost.

Jsme rádi a velice tímto Mateřské škole Borovany děkujeme, že nám tuto příležitost umožnila. Dětičky ze třídy Kuřátek přišly jednoho slunného dopoledne zazpívat a zarecitovat. Nevěřili byste, jak to těm „našim babičkám a dědečkům“ zvedlo náladu, vykouzlilo úsměv na rtech i slzu v oku. Věříme, že tyto rendez-vous budou častější a nezůstane třeba jen u zpívání. Ale to ještě nepředbíhejme, nechejme se překvapit, co v novém školním roce naplánujeme!

Za celý tým firmy LEDAX Vám přeji pohodové, slunečné prázdniny a častá setkávání benjamínků se starší generací. Tyto rendez-vous zkrátka fungují! 

Kontakt: Ing. Lenka Rodějová – koordinátorka pečovatelské služby

Telefon: 725 342 656 E-mail: lenka.rodejova@ledax.cz