608 436 941

Borůvkobraní 2022

Autor: Klára Němcová | Zveřejněno: čtvrtek 19. května 2022 | 209x

Vážení milovníci borůvek, zaznamenejte si v kalendáři datum 9. a 10. července. Borovanské BORŮVKOBRANÍ zaplní po několika letech celý rozlehlý areál Kláštera Borovany.

Těšit se můžete na tradiční borůvkové koláče, knedlíky, marmelády, likéry, pivo, ale i dezerty a delikatesy připravované dle nejnovějších trendů moderní kuchyně. Na nádvoří bude probíhat řemeslný jarmark, v parku borůvkové tvořivé dílny a další doprovodný program.

V Borůvkové zahradě budeme prodávat sazenice borůvek a konat se zde bude i několik besed, včetně povídání našeho borůvkového odborníka, zahradníka Ing. Pavla Chlouby.

Chybět nebudou ani oblíbené soutěže O krále borůvkových knedlíků a Mistrovství světa v chytání borůvek do úst.

Pódium ve Stodole v Podzámčí bude patřit hudbě. Během sobotního dne se tradičně představí folklórní soubory a dechová hudba z jižních Čech, moravský cimbál přivezou Vyslúžilci z Kyjova a Kyjovánek. Sobotní večer a neděle pak vyplní koncerty různých žánrů, kde si každý najde to své. 

Borovany v letošním roce žijí loutkou, která bude mít i na Borůvkobraní poměrně veliký prostor.

Dřevěná socha borovanského Kašpárka, našeho průvodce a maskota, se zrodí před vašima očima pod rukama uměleckého řezbáře Martina Míky přímo na náměstí. 

Loutce jsme věnovali i program na dětském pódiu v parku. Na děti tam čeká maratón loutkových představení, v jejichž pauzách nebude kralovat nikdo jiný, než borovanský Kašpárek. S ním si děti zatančí, zazpívají a zasoutěží. 

Připravený bude i loutkářský workshop, kde si každý svého kašpárka může vyrobit a odnést na památku domů.

I samotný borovanský klášter bude plný loutek. Návštěvníci Borůvkobraní si mohou prohlédnout několik výstav, věnovaných tomuto tématu. Ty budou v klášteře ke shlédnutí i po celou turistickou sezónu společně s obřími loutkami, které jsou ve spolupráci s Jihočeským divadlem instalované v prohlídkové trase kláštera. 

Vstupné zůstává stejné jako při posledním konaném ročníku. Vstupenky jsou k dispozici již nyní online přes www.cbsystem.cz

Podrobný program a více informací najdete na www.boruvkobrani.cz