608 436 941

Král Jeliman a jeho nová kamarádka

Autor: Jana Ambrožová, ZOO Dvorec | Zveřejněno: úterý 15. února 2022 | 45x

S velkou radostí přinášíme dobrou zprávu pro všechny děti ze Základní školy v Trhových Svinech. Jako adoptivní rodiče našeho lemura Jelimana by měly vědět, že do samčí skupiny přibyla samička. Po dlouhém hledání a kontaktování zoologických zahrad se v lednu letošního roku povedlo navázat spolupráci se soukromou zoo z moravského kraje.

Jedná se o mladou samičku, která se ihned stala velkým miláčkem ošetřovatelek. Dostala jméno Pája a doplnila tak současnou sestavu Jelimana, Pídi a Páti. Jeliman jako nejstarší a nejuvědomělejší člen skupiny se malé Páji ujal s velkým nadšením a sobě vlastní pečovatelskou povahou.

Zatím je hodně mladá, první rok oslaví v dubnu. Věříme, že se s postupným dospíváním dostaví její upevnění pozice ve skupině a stane se z ní vysoce postavená samice. U lemurů je to tak, že skupině vládne dominantní samice, která má hlavní „slovo“. Má také velkou zodpovědnost a očekává se od ní, že přivede na svět další potomky. Říje u lemurů trvá velmi krátce a pokud samci promarní příležitost, jejich šance přichází zase až za rok. Lemuři rodí většinou dvojčata, někdy i trojčata. S odchovem pomáhá celá skupina.

Budeme doufat v úspěšný chov těchto vysoce ohrožených druhů madagaskarské poloopice a těšit se z jejich přítomnosti.

Skupinka se nyní sžívá s novým členem a je možné, že při návštěvě zoo je neuvidíte pohromadě. Věříme, že na jaro už bude vytvořena nová hierarchie a ve venkovní expozici si budou všichni užívat sluníčka.

Otevírací doba pro návštěvníky o jarních prázdninách 2022:

25. 2. – 6. 3., 11. 3. – 13. 3., 18. 3. – 20. 3., vždy od 11:00 do 16:00

Těšíme se na viděnou v zoo!!