608 436 941

Sázíme budoucnost...

Autor: Anna Poledňáková, PR koordinátorka iniciativy Sázíme budoucnost | Zveřejněno: neděle 23. ledna 2022 | 11x

...protože milujeme stromy

Rádi bychom se s Vámi podělili o pár tipů na ankety a výzvy, které budou probíhat v prvním čtvrtletí 2022. 
 

Tip 1

Máte ve svém okolí stromového velikána? Přihlaste ho do ankety Strom roku 2022

I letos můžete rozhodnout o tom, které stromy budou bojovat o titul Strom roku v populární anketě. Pokud máte ve svém okolí strom, který si zaslouží pozornost, či potřebuje péči, podělte se s námi o jeho příběh a nominujte ho do 22. dubna do letošního ročníku na www.stromroku.cz. Navrhnout svého favorita může kdokoliv. Pamatujte jen, že silný příběh sám vítězství nezajistí. Proto hledáme stromy obklopené také silnou komunitou, jejíž podpora a odhodlání jim k vítězství pomůže.


Tip 2

Vysadili jste strom? Přidejte ho do mapy Sázíme budoucnost

Sázíme budoucnost je iniciativa Nadace Partnerství, která chce výsadbou 10 milionů stromů zlepšit zdraví české krajiny a odolnost měst. Zapojit se může kdokoliv, kdo od roku 2019 vysadil strom mimo les a registruje ho do interaktivní mapy na www.sazimebudoucnost.cz/registrace-vysadby. Mapa poskytuje unikátní přehled o druzích a počtech vysazených stromů, lokalitách i subjektech, které jsou do sázení v České republice zapojeny. Počítá se opravdu každý strom, tedy i takový, který jste vysadili třeba u vás na zahradě.


Tip na únor

Podpořte Zpívající lípu v anketě Evropský strom roku

Českou republiku bude letos v mezinárodní soutěži Evropský strom roku reprezentovat Zpívající lípa z obce Telecí. Její přízvisko odkazuje k dobám husitským, působení Českých bratří a jejich pronásledování. Podle pověsti se tehdy v její dutině ukryl bratr Jiroušek, který zde přepisoval zakázané knihy a písně a při tom si je prozpěvoval. Znělo to, jako kdyby lípa zpívala. Tento krásný památný strom můžete podpořit v bezplatném online hlasování na stránce www.evropskystromroku.cz od 1. do 28. února 2022.