608 436 941

Místní produkty „Opravdu od nás“

Autor: Další informace podá. M. Jarolímek (776 296 285), popř. Z. Guthová (724643050) | Zveřejněno: středa 1. prosince 2021 | 69x

Máte i Vy zájem o certifikaci svých potravinových i řemeslných výrobků či produktů?

V roce 2021 se certifikační komise sešla již potřetí, aby posoudila žádosti dalších zájemců o označení jejich výrobků regionální značkou „Opravdu od nás“.

Tentokrát si komise opravdu přišla na své. Kromě krásných řemeslných výrobků se členové komise mohli pokochat i různými gastronomickými specialitami. Na své si pak přišly i chuťové pohárky a čichové buňky, neboť jsme mohli ochutnat různé zavařené masové výrobky, nakládané sýry, přikusovat pomalu kvašený a dvakrát pečený chléb, zapíjet pivem z nedávno otevřeného Petrovického pivovaru, čichat k bylinným solím a voňavým mýdlům. Hodnotitelé byli nadmíru spokojeni, ale věřím, že to nebyl ten jediný důvod, proč všichni uchazeči o certifikaci svých výrobků byli podpořeni.

Vnímáme, že postupně výrobky s certifikátem „Opravdu od nás Novohradsko - Doudlebsko“ získávají svoji klientelu, roste zájem o ně. Destinačnímu managementu se daří vytvářet další prodejní místa v regionu, je připravena mapa s výrobci, a tak roste zájem i výrobců, podílet se na tom, být u toho.

Nejen pro turisty jsou „místní“ výrobky atraktivní. Zdá se, že i místní lidé více vnímají potřebu podporovat místní podnikatele, přispívat do místní ekonomiky, a třeba tak i prezentovat navenek svoji sounáležitost s regionem, kde žijí.

Nové producenty i jejich produkty jsme měli příležitost představit jak na zářijové akci Kaplický ušák, tak i v prodejních galeriích/místech na Buškově hamru v Trhových Svinech, v Koželužně v Nových Hradech i v infocentru v Benešově nad Černou. Další prodejní místa budeme hledat i v příštím roce, abychom dostáli slibu podpořit prodej certifikovaných výrobků a produktů.

Lukášová Romana – Bylinné soli

Paní Romana vyrábí soli s různými příchutěmi bylinek. smrková sůl – Smrkáč, libečková sůl – Libečák. Tyto bylinkové soli lze použít v kterékoli kuchyni. Na grilování masa, do polévek, salátů, pomazánek. Zjara paní Romana přemýšlela, jak více využít bylinky ze zahrady, aby byly plně upotřebeny. Její první výrobky se setkaly s velmi kladným ohlasem mezi zákazníky. Tímto nápadem inspirovala i ostatní.

Výrobna: Hluboká u Borovan 56, 373 12 Borovany
Telefon: 602 145 886
E-mail: romajda@email.cz Další prodejní místa: příležitostné trhy v regionu: Buškův hamr Trhové Sviny, Benešov nad Černou, kavárna Apatyka Nové Hrady, IC Borovany

Lenka Kříhová – kabelky, šály

Paní Lenka získala hned 2 certifikáty, a to pro originální ručně tkané šály s použitím ručně předené ovčí vlny, originální kabelky zdobené motivy z ručně tkané látky.

Výrobna: Husova 147, 374 01 Trhové Sviny Telefon: 724 046 297 E-mail: lkrihova@seznam.cz Další prodejní místa: https://www.fler.cz/shop/lela, příležitostné trhy v regionu

Pavlína Vítů – vitráže

Paní Pavlína vyrábí různé dekorativní předměty z vitrážového skla, zlomů porcelánu a využívá k romu Tiffany techniku.

Výrobna: Dobrkovská Lhotka 56, 373 21 Telefon: 777 742 822 E-mail: vitu.pavlina@seznam.cz, www.tiffany-vitraze-pavlina.cz Další prodejní místa: příležitostné trhy v regionu

Pivovar Petrovice – Řemeslné pivo

Malý pivovar v citlivě opravené zemědělské usedlosti vyrábí nepasterované, nefiltrované pivo, 10,11,12 a 13o , sycené vlastním CO2, které prodává ve vlastní hospodě

 Výrobna: Mladošovice 23, 373 12 Petrovice Telefon: 723 908 421 E-mail: kilian@pivovarpetrovice.cz Další prodejní místa: Petrovice (Mladošovice)

Smlsni to – masové výrobky, nakládané sýry, bylinná mýdla

Temperamentní Lucie vyrábí širokou škálu masných výrobků: paštičky, zavařovaná trhaná masa, škvarkovky, utopence. Výrobky vyrábí podle rodinného receptu své babičky. Nepoužívá žádné konzervanty, barviva, produkty jsou bez lepku.

Vyrábí také různé kombinace sýrů nakládaných v olivovém či slunečnicovém oleji. Každý sýr marinuje v bylinkách, přidává bylinková pesta, která si vyrábí z čerstvých bylinek.

A do třetice vyrábí i mýdla inspirovaná vůní bylinek při nakládání sýrů. Mýdlovou hmotu doplňuje o bylinky a české vonné silice Salus. Vytváří vlastní kombinace vůní.

Výrobna: Náměstí Republiky 46, 373 33 Nové Hrady Telefon: 723 303 517 E-mail: lucietourkova@yahoo.com Další prodejní místa: Buškův Hamr, Trhové Sviny

Chleba se solí – pomalu kvašený chléb BIO

Tento sociální podnik si zakládá na kvalitě, původu surovin a zpracování. K mletí obilovin využívá vlastní mlýn.

Výrobna: Lesní kolonie 245, 373 82 Včelná Telefon: 606 787 759 E-mail: info@chlebasesoli.cz, https://chlebasesoli.cz/ Další prodejní místa: Včelná, vlastní obchod

Gesha s.r.o.

Pan Tichánek založil v Plavu u Českých Budějovic malou pražírnu kávy jako sociální podnik. Využívá vlastních receptur. 

Výrobna: Plav 39, 370 07 Plav Telefon: 602 432 223 E-mail: info@kavaloka.cz http://www.kavaloka.cz/ Další prodejní místa: Plav, e-shop na webu

Jana Táboříková – dekorativní a užitková keramika

Paní Jana vyrábí originální dekorativní a užitkovou keramiku do domu i do zahrady, kterou je možno zakoupit přímo v atelieru/výstavní galerii/dílně při cyklostezce v Benešově nad Černou.

Výrobna: Benešov nad Černou 27, 382 82 Telefon: 725 734 078 E-mail: stokov@seznam.cz, stokov.estranky.cz Další prodejní místa: v provozovně (prodejní galerie)

Miroslava Nana – originální zlatý i stříbrný šperk

Paní Miroslava dle vkusu zákazníka navrhne a na míru vyrobí originální šperk s přírodními kameny vyrobený za použití tradičních technik a materiálů v originálním pojetí.

Výrobna: Trocnov 27, Borovany 373 12 Telefon: 604 725 289 E-mail: mirka@souljewellery.cz Další prodejní místa: http://souljewellery.cz/, https://www.fler.cz/souljewellery

Destinační společnost bude v certifikaci pokračovat. První certifikace je zdarma a opravňuje výrobce k využívání značky po dva roky. Prodloužení certifikace bude zpoplatněno kvůli pokrytí nákladů na propagaci regionální značky a certifikovaných produktů.

První recertifikace spojená s certifikací nových produktů proběhne v únoru 2022.

Máte i Vy zájem o certifikaci svých potravinových i řemeslných výrobků či produktů?

Splníte i Vy kriteria pro certifikaci místních výrobků?

Nositelem regionální značky „Opravdu od nás“ Novohradsko Doudlebsko může být řemeslný produkt, potravina, přírodní produkt, které jsou vyráběny/získávány na území destinace Novohradsko – Doudlebsko. Tyto produkty jsou posuzovány z hlediska

  • místa původu/výroby produktu/výrobku (nachází se převážně v regionu)
  • vlivu získání/výroby produktu/výrobku na životní prostředí
  • tradice a značky
  • podílu ruční/řemeslné práce na získávání/výrobě
  • podílu duševní práce (originalita a jedinečnost)

Jak si můžete o značku zažádat?

Žadatel vyplní Žádost o přidělení regionální značky „Opravdu od nás“ Novohradsko – Doudlebsko, připojí fotografii výrobku a zašle elektronicky na info@novohradsko-doudlebsko.cz. Posléze bude vyzván k případnému dodání výrobku k datu jednání certifikační komise.