608 436 941

Léto 2021 na Buškově hamru

Autor: Za kolektiv Buškova hamru Matěj Průka | Zveřejněno: neděle 19. září 2021 | 29x

Letošní turistická sezóna na Buškově hamru začala o víkendu 24. – 25. dubna. Návštěvníci, převážně z blízkého okolí, sice zatím nemohli absolvovat prohlídku památky, ale bylo pro ně otevřené výdejní okénko a v nabídce nechyběly tradiční hamernické klobásy a další dobroty.

První větší akcí byly 8. května Svinenské výšlapy, které zavedou turisty na více či méně známá místa Trhovosvinenska a jejichž cíl je vždy právě na Buškově hamru. V tomto měsíci se otevřela i prohlídková trasa s výkladem průvodce v hamerně a obydlí Buškovy rodiny. Nejen místní nadále lákala (a láká) i loni otevřená výstava „Řemesla nejen na vodě“, umístěná v podkroví stodoly.

Od června se provoz hamru rozběhl takřka naplno a skoro každý víkend se něco dělo. Ze všech uspořádaných akcí jmenujme například Dětský den Domečku, konaný v pátek 4. června, nebo hudební festival Hamr Kemp, který tradičně připadá na poslední víkend v měsíci, respektive pátek a sobotu.

V červenci se celá řada lidí přišla podívat na koncerty skupin Nezmaři a The Cracked Cookies. O první z nich se snad není třeba podrobněji rozepisovat, v případě druhé jmenované jde o česko-francouzské vokální trio ze Štrasburku, které v prvním prázdninovém měsíci pořádalo české turné a kromě Buškova hamru zazpívalo jen na třech dalších místech v České republice.

Nemalý zájem byl i o loutkovou pohádku Zlatovláska, pořádanou Kulturním a informačním centrem Trhové Sviny v rámci Léta plného pohádek. V sobotu 10. července ji pro děti zahrál Víťa Marčík.

Poslední červencový týden ovládlo naše město Svinenské čtení a dva autoři se představili i na hamru – byli to Petr Stančík a Jan Štifter, spoluautor výše zmíněné expozice o řemeslech. Do Trhových Svinů pak zavítali ještě další spisovatelé, a to Alena Mornštajnová, Lukáš Boček a Jiří Hájíček.

Srpen patří na hamru především Kovářskému dni. Ten letos připadl na sobotu 14. 8. a kromě staročeského jarmarku zhlédli návštěvníci dvě pohádky a k poslechu zahrály skupiny Rybníkáři, Dětský pokojíček a Hrajeto. Den na to nás potěšilo vystoupení folkové skupiny Žalman a spol.

Předposlední víkend byl rockový. V pátek se představila skupina Sami sebou, nám dobře známá už z minulého roku, a v sobotu to byly kapely Mustang a After Hours.

Pokud má některá akce opravdu dlouholetou tradici, pak je to určitě oblíbená Pohádková stezka, která je vždy v režii Divadla Otty Schwarzmüllera. Místní ochotníci i tentokrát zahráli dětem scénky z různých pohádek a pokud je děti úspěšně poznaly, dostaly za to malou odměnu. Kvůli horšímu počasí se akce konala pouze v areálu hamru.

Ani září nezůstalo, co se kultury týká, pozadu. 4. 9. připravilo KIC ve spolupráci s Centrem komunitních aktivit Dětskou olympiádu. Děti jistě ocenily skákací hrad a vystoupení kejklíře Slávka, který si pro ně připravil loutkovou pohádku „Kašpárek a dřevěný koník“. Rovněž závod CZECH CUP Trhové Sviny 2021 STIHL Timbersports si nenechalo ujít velké množství lidí. Večer hosty potěšil rockový koncert skupiny Mašinka, taktéž známé z loňska.

Na konec článku necháváme noční prohlídky Buškova hamru. V roce 2021 se konaly ve třech termínech, vždy jednou do měsíce. První byly naplánované na polovinu července, druhé na poslední prázdninový pátek a třetí na 17. září. Tři roky bavil návštěvníky, zejména ty nejmenší, ale i jejich doprovod, předvečer hamernické svatby, letos jsme se posunuli o trochu dál – čekaly nás totiž křtiny. Oblíbené postavy, hamerníka s panímámou a dcerami, tetičku, vodníka a čerta, doplnil nezbedný učedník, ve skutečnosti opravdový kovářský učeň, který předváděl na hamru turistům kovářské řemeslo téměř celé prázdniny.

 aké jméno malý hamerník dostal, co provedli učedníci, proč čert rozzlobil tetičku nebo koho sháněla panímáma pro svobodnou dcerku? To se dozvíte, pokud se na noční prohlídky přijdete podívat i v příštím roce. A pokud jste je už viděli, můžete se stavit a jen tak posedět, navštívit hamr nebo některou z mnoha akcí, které nás jistě v příští sezóně čekají.

 Na shledanou v roce 2022!