608 436 941

Žádná podpora není zbytečná

Autor: T. Umlaufová | Zveřejněno: sobota 15. května 2021 | 4x

Pečovatelská služba pomáhá seniorům u nich doma nejčastěji s hygienou, podáním jídla anebo přesuny z postele do křesla a zpátky. Podpora je pravidelná, často každodenní. Někteří noví žadatelé o službu, kteří jsou relativně soběstační a potřebují podpořit jen s něčím a jen občas, se obávají, že je to málo a na službu nemají nárok. Opak je pravdou!

Není ničím dáno, že by pečovatelská služba musela dojíždět do rodiny pravidelně, že je nějaký minimální odběr služby.

V poslední době často vozíme seniory na očkování. Jde o jednorázovou podporu, na kterou nemusí nic dalšího navazovat. V době nemoci, krátkodobě, dovážíme nákupy anebo obědy. A opět, po uzdravení není nutné se službou pokračovat.

Při krátkodobé podpoře jde o několik věcí:

1. Žadatel vyřeší aktuální situaci a vrátí se „do normálu“. Péči dále nepotřebuje. To je úplně v pořádku.

2. Během této krátkodobé pomoci si člověk službu otestuje. Potká se s pečovatelkami. Zjistí, jak služba funguje, v čem všem pomáhá. Po nějakém čase může opět dojít ke snížení soběstačnosti (ať už z důvodu nemoci nebo věku) a pak je mnohem snazší známou službu znovu oslovit.

3. Nárazová podpora může předejít vážným komplikacím. Nejednou jsme během občasných návštěv našli uživatele ve špatném stavu (nejčastěji po pádu), kdy si nemohl sám zavolat pomoc. Díky tomu, že pečovatelka přišla (byť jen „kouknout“, jak se dotyčný má), mohla být pomoc zahájena dřív, než se stav docela zhoršil.

Zdánlivě minimální podpora může pomoci detekovat změny u uživatele a včas je řešit.

Ne výjimečně uživatel, který má od nás minimální podporu, získá k službě důvěru a později ji využije mnohem víc. Právě tak, aby mohl zůstat doma a nevolil stěhování do domova pro seniory jen z důvodu, že si již nezvládá dojít nakoupit a uvařit.

Naši pečovatelskou službu můžete zkontaktovat telefonicky na číslech: 399 499 936 nebo 777 620 973. Přijít můžete také osobně do střediska v Borovanech, Českých Velenicích a Trhových Svinech (nejlépe po předchozí telefonické domluvě termínu – sociální pracovnice nemusí být vždy přítomna, může být v rodině. Děkujeme za pochopení.). Bližší informace a kontakty najdete na našich webových stránkách www.archaborovany.cz

Těšíme se na vás a věřte, že žádná podpora (ani ta malá, jednorázová) není zbytečná.