608 436 941

Svatý Václav již potřetí oživil závěr sezóny na Buškově hamru

Autor: Bc. Matěj Průka | Zveřejněno: pátek 18. října 2024 | 4x

Rok se s rokem sešel, a jakmile jsme vkročili do prvního podzimního měsíce, rozběhly se naplno přípravy III. ročníku Svátku sv. Václava na Buškově hamru. Akce byla tradičně naplánována na státní svátek 28. září, a v letošním roce tedy připadla na sobotu. Pár dní před akcí už jsme byli klidnější, protože všechno bylo zařízené a připravené, ale zároveň nás trochu trápilo, že jediná věc, kterou jsme si nemohli předem objednat, nebyla tak docela na naší straně: počasí. Zatímco předchozí dny se nesly v duchu babího léta, před víkendem klesly teploty k 10 °C.

Obavy, jestli přijdou návštěvníci, když je počasí takové, jaké je, se rozplynuly kolem sobotního poledne, kdy se konečně vyčasilo. Sice bylo chladněji, ale to osmnácti svinenským i přespolním týmům nebránilo v účasti ve Svatováclavském kvízu. Malá rekapitulace v úvodu prozradila, že počet soutěžících se v posledním roce ustálil: zatímco I. ročníku v r. 2022 se zúčastnilo 10 týmů, loni se k jarní variantě kvízu přihlásilo 17 týmů, k II. ročníku na podzim pak dokonce 19 týmů, a letos jsme přivítali vlastně téměř stejný počet.

Kvíz se tematicky zaměřoval na stejné okruhy otázek jako v loňském roce: zajímavosti z regionu Trhovosvinenska a Novohradska, z historie města Trhové Sviny, dále na slovní zásobu doudlebského nářečí a na poznávání předmětů, s nimiž pracovali naši předci. Celkově bylo možné získat 41 bodů.

Již při kvízu se děti mohly zabavit v keramické tvořivé dílně, zajištěné naší kolegyní, paní Eliškou Plchovou, nebo se jít podívat na ukázku sov místních chovatelů. Návštěvníci si jistě pochutnali na pečeném seleti, které pro nás již tradičně připravili manželé Josef a Dita Baštovi, a čekání na vyhodnocení jim ukrátilo také vystoupení místní kapely Sami sebou. Ta se na pódiu objevila po dvouleté přestávce.

Nejočekávanějším momentem samozřejmě bylo vyhlášení výsledků. Všech osmnáct týmů napjatě čekalo, jestli budou brát medaile, a nebo skončí na posledních dvou místech a odnesou si pytle krmných otrub. Po vyřčení správných odpovědí jsme konečně mohli začít s vyhodnocováním.

V případě bodové shody se přešlo k rozstřelové otázce, na kterou se odpovídalo číselnou odpovědí. Rozstřel byl ale spíš jen formalitou z důvodu sestavení výsledného žebříčku; v odměnách pro soutěžící příliš velké rozdíly nebyly. Nezbytnost rozstřelu se ukázala až při vyhlašování medailistů. Tři týmy totiž shodně získaly 34 bodů, a zde již bylo zapotřebí rozhodnout, kdo si odnese medaile s jedničkou, kdo s dvojkou a kdo s trojkou.

Na třetím místě se umístil tým MÁNI. Stříbrné medaile připadly RAFÁKŮM a vítězi se stali pánové z týmu ZA ZENITEM. Kvízu na Buškově hamru se účastnili poprvé a podle jejich slov ještě k tomu čirou náhodou: šli kolem a všimli si, že se něco děje, a tak se přihlásili. Jak trefný by byl v tomto případě citát G. J. Caesara: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“ Slova klasika mohli Antonín Felenda, Milan Franěk a Václav Pilbauer zcela po právu považovat za svá.

V závěru bychom rádi poděkovali našim sponzorům za dodání velkého množství cen. Mají výrazný podíl na tom, že každý soutěžící si s sebou odnesl pěknou odměnu. Jmenovitě to byli:

  • Destinační společnost Novohradsko – Doudlebsko (Mgr. Michal Jarolímek)
  • Domeček Trhové Sviny – keramická a textilní dílna (Karel Zettl)
  • Kapela Sami sebou (Václav, Jan a Marián Adamovi, Jakub Kusák)
  • Kulturní a informační centrum Trhové Sviny (Šárka Floderová a Jana Jeřábková, DiS.)
  • Květiny z náměstí (Ing. Lucie Huličková)
  • Městys Besednice a Knihovna městyse Besednice (Ing. Alena Koukolová a Martina Šindelířová)
  • Obecní úřad Ločenice (Jaroslav Bína, Miroslava Fanglbauerová)
  • Obecní úřad Slavče (Hana Vojtová)
  • Penzion Marie Žumberk (Renata a Marek Neužilovi)
  • Pivovar Platan (Lenka Nusková)
  • Restaurace U Kollarů (Marie Kollarová)
  • Vinotéka Vino-Sviny (Mgr. František Kumst)
  • Zátkovy (Ing. Václav Adam)
  • Radka Bártová, Mgr. Jan Štifter a další sponzoři.

Foto: A. Lesniaková.