608 436 941

Beltane „Čas ohňů“ – oslavy příchodu jara  jsou minulostí

Autor: Jan Nový | Zveřejněno: neděle 12. května 2024 | 7x

Oslavy jara s magickou nocí dne 30. dubna jsou již opět za námi. Večerní vystoupení s nádechem mystiky se povedlo,a to i za přispění „boha Belena – bůžka slunce“, který nám seslal nádherné, teplé počasí.

Začátek, jak bylo avizováno, se posunul až do večerních hodin. 20:15 hodina byla dobrou volbou, neboť šero po západu slunce se postupně proměňovalo v tmu a ta dala vyniknout všem připraveným ohnivým tancům a ohňovým efektům.

Loňský královský pár předal svou vládu do rukou nově zvolených adeptů, v podobě Cordelie a Cernuna. Ti se pak svého prvního úkolu vyhnání temných sil a zapálení obřadního ohně zhostili velmi dobře.

Pán času nás důstojně provedl večerem. Celá královská družina s Druidem si po tradičním svatebním obřadu zatančila oslavný tanec, a to na nově nazpívanou písničku, která byla k tomuto účelu vytvořena.

Závěr byl naprosto úžasný, kdy se do závěrečného tance kolem obřadního ohně připojilo velké množství tančících dětí.

Musím opět poděkovat všem protagonistům a realizačnímu týmu za odvedení velmi dobré práce a za to, že svůj čas obětovali přípravě a nácviku slavnosti. 

Poděkování patří rovněž pracovníkům Technických služeb Trhové Sviny, kteří provedli úpravu okolí místa vystoupení a stavbu vatry. Dřevo poskytly Městské lesy Trhových Svinů a Besednic. Členové dobrovolných hasičů z SDH Trhové Sviny dbali na naši bezpečnost. Zvučení a nasvícení bylo realizováno pracovníky KD v Trhových Svinech, za což všem patří obrovské poděkování.

Areál má nového nájemce a slavnosti Beltanu byly vůbec první akcí, kterou na Velkém rybníku zajišťoval a podle mého mínění ke spokojenosti všech. 

Pokud by měl někdo zájem si celý program shlédnout ještě jednou, je možné se podívat na záznamy, které jsou umístěné na YouTube pod názvy Beltane 2024, Beltine – Čas ohňů Trhové Sviny a Beltane 2024 Trailer.

 Těšíme se na vás opět příští rok.

 Za organizační tým