608 436 941

Svátek sv. Václava na Buškově hamru

Autor: Matěj Průka | Zveřejněno: úterý 16. srpna 2022 | 38x

Léto uteklo jako voda a sezóna na Buškově hamru pomalu, ale jistě spěje ke svému konci. Za její vrchol považujeme už čtrnáct let tradiční Kovářský den, který letos připadl na sobotu 13. srpna a nabídl zcela nový kulturní program – v rámci hudebních vystoupení se nám představili Frajeři z galerky, trio Ládi Latky a dívčí rocková kapela The Apples. Divadlo Divoloď zase zahrálo pohádky pro děti a nechyběl ani staročeský jarmark s regionálními výrobky.

Letos však přibude v září ještě jedna významnější akce, a to Svátek sv. Václava, na který bych vás nyní chtěl pozvat. Program je připraven na středu 28. září 2022 a začne v 10:00 hodin. Až do šestnácti hodin budou každou celou hodinu probíhat sváteční prohlídky hamru. Koncepce bude úplně jiná, než je tomu u nočních prohlídek, provázet totiž bude vždy jedna historická postava, která převypráví svůj příběh ze života na hamru. Chybět nebudou ani ukázky práce v kovárně nebo života v domácnosti. Pokud se tedy přijdete podívat, provede vás určitě panímáma, hamernický tovaryš nebo sám hamerník.

Na odpoledne jsme pak nachystali Svatováclavský kvíz, do kterého se mohou zapojit jak jednotlivci, tak týmy o dvou až čtyřech členech. Zápis týmů začne ve 13:00 hodin a samotný kvíz pak spustíme přesně ve 13:30. Tvořit ho bude jednadvacet otázek ze třech oblastí – hamernictví, Trhové Sviny a Doudlebsko. Takže pokud jste hamerníci, Svinenčané, Doudlebané nebo všechno z toho, jste jasnými adepty na výhru. A zapojit se můžete, i když se budete chtít jen tak pobavit a nemusíte být ani místní.

Ve 14:00 hodin připraví pan Bašta pro naše návštěvníky pečené selátko a na 15. hodinu je plánováno vyhodnocení kvízu a předání cen prvním třem místům.

Domeček Trhové Sviny, pod jehož záštitou se celá akce koná, připraví pro naše nejmenší i tvořivou dílnu, takže je jisté, že na sv. Václava se na hamru nebude nudit nikdo. A protože od tohoto svátku už nebude chybět moc času do Vánoc, budete mít možnost zakoupit si na místě i domečkovskou keramiku, která by mohla pod stromečkem potěšit Vaše nejbližší.

Doufáme, že nám bude počasí přát a budeme opravdu potěšeni, když se na hamr přijdete podívat. Těšíme se na společné setkání.

Za kolektiv Buškova hamru