608 436 941

Cestování opět oživí v našem městě největší cestovatelský festival Expediční kamera

Autor: František Herbst | Zveřejněno: čtvrtek 17. února 2022 | 16x

Oblíbená přehlídka filmů je zpět!

V sobotu 19. března se po odmlce způsobené pandemií mohou milovnici cestovatelských filmů těšit na další ročník filmového festivalu Expediční kamera. Festival do ČR a SK již od roku 2009 přináší nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce. Festival je unikátní tím, že jej lze navštívit v kinosálech, kulturních domech, klubech, kavárnách nebo i malých knihovnách po cele ČR a SK a svým rozsahem je největší v České republice i na Slovensku.

Hlavním cílem festivalu je inspirovat, přinášet zážitky, krásnou přírodu i aktivovat zamyšlení se nad smyslem cestování. Hlavní filmy roku 2022 představuje manager festivalu Pavel Pichler: „Dvanáctý ročník po pauze oslavíme expedicí k nejvyšším vodopádům světa, nahlédneme pod pokličku hendikepovaných bikerů, se zatajeným dechem budeme sledovat vodáky na peřejích řeky Keve a Kwanza, zavzpomínáme na poslední květnový den roku 1970, kdy se kvůli zemětřesení odtrhla značná část severní části šestitisícovky Huascarán Norte a v podobě laviny ledu a kamení pohřbila v základním táboře všechny členy české Expedice Peru 1970, prožijeme s účastníky náročný závod 1000miles Adventure a s Lenkou Vacvalovou budeme hledat odvahu zaběhnout nejdelší turistickou trasu na Slovensku – 770 km z Dukly do Děvína s převýšením v 31 km.“

Expediční kamera začíná v sobotu 19. 3. 2022 od 17:00 hod. v kině Trhové Sviny

Objevujme…Poznávejme…Žijme! Kam až můžeme na lodi doplout? Kam až můžeme vylézt? Kde jsou naše hranice? Přemýšlejme o tom na Expediční kameře 2022.

Filmy 2022

Nájdem odvahu

Lenka Vacvalová hledá odvahu zaběhnout nejdelší turistickou trasu na Slovensku – 770 km z Dukly do Děvína s převýšením v 31 km. Zakládá TÝM ODVAHY na pomoc dětem s rakovinou a v květnu 2019 vyráží z Dukelského průsmyku na dlouhou cestu na Děvín. Na Cestě hrdinů SNP však najde daleko více odvážnější ženy než je ona sama.. Nakonec zažije uprostřed nádherných slovenských hor to nejcennější – lidskou dobrotu.

1000 MILES 2021 - Sever proti jihu

Dokument z 11. ročníku závod 1000miles Adventure, který se jel kvůli pandemii Covid-19 pouze v Česku a tak se tento ročník stal unikátním v mnoha ohledech. Hodinová podívaná plná radostí i strasti účastníků i pořadatelů! Ve filmu uvidíte projevy ohromné euforie, pocity radosti a nesdělitelného štěstí, pokory k soupeřům i přírodě. Na druhé straně ale také krev, pot, slzy a zklamání. Z většiny závodníků se s přibývajícími kilometry a ubývajícími fyzickými i psychickými silami postupně stávají lidé, pro které je více než vítězství jejich touha dosáhnout vlastního cíle a překonat sám sebe. A především zažít velké dobrodružství!

Boys 1970

Poslední květnový den roku 1970 se kvůli zemětřesení odtrhla značná část severní části šestitisícovky Huascarán Norte a v podobě laviny ledu a kamení pohřbila v základním táboře všechny členy české Expedice Peru 1970. V roce 2019 Marek Holeček a Radoslav Groh vytyčili novou linii na sousední Huandoy Norte a pojmenovali ji Boys 1970 na počest kolegů, kteří zde před půl stoletím zahynuli.

Kwanza - topící se diamant Angoly

Dvojnásobný olympionik Dawson, Jihoafričan Dewet Michau a britský vodák Jake Holland cestují hluboko do srdce válkou zničeného jihoafrického národa, bojují s nemilosrdným počasím a kilometry nezmapovaného terénu, aby se stali jedněmi z prvních kajakářů, kteří zažijí nebezpečné peřeje řek Keve a Kwanza.

Salto je král

Zavřete oči a představte si největší vodopády světa. A do toho si představte, že je slaňujete. Je to možné? Ano! Parta kamarádů jejichž společnou výzvou je objevit, dosáhnout a splynout s nespoutanými vertikálními živly se o to pokouší. Cesta k nim představuje často výpravy do neznáma, kde ani ta nejdůslednější příprava negarantuje vytoužený cíl. Jedinou jejich jistotou je síla přátelství, maximální důvěra a pocit sounáležitosti. Bude to však stačit na přechod nejvyšších vodopádů světa?

Kripl trip

Dva čeští hendikepovaní bikeři si plní svůj sen. Vydávají se do Britské Kolumbie v Kanadě, aby tu navštívili největší bikepark na světě. Návštěva jim umožní zajezdit si na vyhlášených trailech a poznat, jak se liší přístup k hendikepovaným sportovcům v České republice a v Kanadě.

Host festivalu – Cestovatel David Švejnoha - Lovci lebek

Ještě v minulém století byli obávaní lovci lebek. Jací jsou dnes? Nelehké putování do nitra papuánského pralesa. Život a pohyb v hluboké džungli je náročnější, než jsme čekali. Na obzoru spatříme první stromovou chýši. Kmen Korowai. Sen se splnil. Jak tráví den korowaiská rodina? Získávání sága, ochutnávka ságových larev, důmyslný lov ryb, příprava buamerové omáčky... To vše jak z pravěku. V Baliemském údolí navštívíme kmen Daniů a spatříme vyuzenou mumii váženého předka. Zúčastníme se vesnické zabíjačky s důmyslnou tepelnou úpravou. Geograficky přeskočíme na SV Indie, kde žijí obávaní Nágové. Potetovaná tvář a hruď, v uších kozí rohy, na zádech mačeta "dao" zdobená červenooranžovými kozími chlupy. Ty symbolizují hořící nepřátelskou vesnici. Stařešinové vzpomínají na meziklanové války. Setnutá hlava byla důležitou trofejí. V sousedním státě žije šamanský kmen Apatani. Ženy mají tetování v obličeji a v nosu ratanové zátky...

Více info o filmech a promítání na www.expedicnikamera.cz