608 436 941

Společné začátky a podzimní tradice

Autor: Bc. Kateřina Matějková | Zveřejněno: pátek 25. října 2024 | 2x

Na konci školního roku 2023/2024 jsme s radostí oslavili otevření nové Dětské skupiny Čmeláček. Srdečně děkujeme všem, kteří nás podpořili, ať už finančně, nebo nám jednoduše drželi palce. Otevření skupiny jsme oslavili za přítomnosti rodičů, kteří se zapojili do adaptace svých dětí, i s panem staroustou Davidem Štojdlem a starosty z okolních obcí. Děkujeme za vaši podporu!

Začátky bývají náročné a naše září nebylo výjimkou. Adaptace dětí různých věkových kategorií si vyžádala úsilí, ale všechny děti se s odloučením skvěle vyrovnaly. Když je nyní potkáváme, je z jejich očí patrná radost – ať už při příchodu do skupiny, nebo na ulici. Tato setkání jsou velmi milá a příjemná. Teď se těšíme na společné chvíle, kdy jim budeme předávat to nejlepší a snažit se být pro ně vzorem.

Deštivé dny jsme trávili různými aktivitami uvnitř – hráli jsme divadlo, připravovali smyslové chodníčky, vyráběli obrázky a vzájemně se seznamovali. I když nás povodeň přímo nezasáhla, situaci jsme nevnímali lhostejně. Připojili jsme se ke sbírce pořádané Centrem komunitních aktivit a zřídili sběrné místo pro návštěvníky a rodiče, kteří k nám přicházejí. Děkujeme všem, kteří jakkoli přispěli – vezli jsme plný kufr darů. Také jsme přemýšleli, jak můžeme pomoci, a naše tety měly skvělý nápad potěšit seniory malým skutkem. Děti vyrobily papírová srdíčka se vzkazy, která jsme doručili do Pečovatelského domu v Trhových Svinech. Věříme, že těmto vzkazům nyní přinášejí radost.

Na jaře jsme se zapojili do akce „Ukliďme Česko“ a tato zkušenost nám ukázala, že naše děti jsou velmi schopné – rozhodli jsme se proto, že to na podzim zopakujeme. Dne 20. září se k nám přidaly i nové děti z DS Čmeláček a společnými silami jsme uklidili okolí našeho působiště. Počasí nám přálo a děti čistily okolí s nadšením. Je radost pozorovat, jak děti s nadšením přispívají k udržování čistého a pěkného prostředí, ve kterém žijí. I drobné skutky mohou mít obrovský význam!

U nás je vždy o zábavu postaráno. Pravidelně k nám dochází lektorka z SK Rychlé Šelmy, která pro děti organizuje pohybové aktivity na různorodá témata. Děti si tyto sportovní hry užívají, a na závěr je vždy čeká malá zdravá odměna za jejich snahu a výkony.

Velký rybník patří mezi naše oblíbené výletní cíle. Společně jsme tam strávili příjemný den, kdy jsme opékali buřty, zpívali trampské písně s doprovodem kytary a pochutnávali si na různých dobrotách.

Podzimní aktivity jsou v plném proudu. Příroda hýří barvami a vítr nám přináší zážitky, které mnozí z nás nosí v srdci už od dětství. S radostí předáváme dětem tradiční podzimní radovánky, jako je pouštění draků, a je krásné si představit, že jednou budou tyto tradice předávat i svým vlastním dětem.

Začali jsme také pracovat na projektu „Šlapání zelí“. Každá skupinka dostala krouhané Roudenské zelí, které děti ochutnaly, očichaly a nakonec našlapaly celých 20 kg. Nyní sledujeme celý proces kvašení – jak zelí voní, jak bublá a jak se správně uchovává. Až bude hotové, určitě z něj něco upečeme a děti si kousek odnesou domů, třeba jako doplněk k pečené kachničce.

Oranžová barva dýní je v tomto období nepřehlédnutelná. Námi připravené Dýňobraní pro rodiče a děti bylo pro nás velkým potěšením. Děti si užily tvoření, soutěže i dlabání dýní s rodiči. Výsledkem jsou krásně ozdobené vchody a balkony a přípravy na Dušičky jsou v plném proudu. Utužili jsme vztahy a seznámili se s těmi, kteří se dosud neznali. Děkujeme za přinesené občerstvení a pohoštění!

Babí léto se chýlí ke konci a adventní čas už klepe na dveře. S ním přichází i naše tradiční předvánoční aktivity pro Včeličky a Čmeláčky, na které se už teď těšíme. Připravujeme pečení a zdobení perníčků, tvoření z keramiky, návštěvu divadla Hurvínek, výlet do Rodinného centra Trhováček, a také oblíbenou plyšákovou ordinaci. Nebude chybět ani Mikulášská nadílka, smyslohrátky s lektorkou Lucií z #hrackytoc a pečení tradiční vánočky – té, která nesmí chybět na vánočním stole v žádné rodině.

Před Vánoci nás čeká ještě výroba ozdobné „Vánoční žardinie“, která přinese do našich domovů sváteční atmosféru a radost při vánočních oslavách.

Zima a Vánoce jsou pro nás nejen obdobím plným aktivit, ale především časem rodinné pohody, na který se všichni těšíme.

Přejeme vám klidný a radostný adventní čas!

Za kolektiv DS Včelka a DS Čmeláček