608 436 941

GTS v srdci Anglie

Autor: Mgr. Marie Poláková | Zveřejněno: čtvrtek 4. července 2024 | 6x

Studenti Gymnázia Trhové Sviny se naposledy chystali do Velké Británie před na podzim 2019. V plánu byl Wales včetně výstupu na nejvyšší horu Snowdon. Pak přišel Covid-19 a všechny plány vzaly zasvé.

Když se na internetu objevila výzva ZŠ Dýšina na doplnění naučné exkurze nazvané Srdce Anglie, studenti i učitelka angličtiny okamžitě zareagovali. V sobotu 15. června 2024 večer tedy vyrazilo 21 žáků GTS směr Plzeň. Tam přistoupili kluci a děvčata se svojí třídní učitelkou a s paní ředitelkou ZŠ Dýšina. Kolem půlnoci již projížděli prvním hraničním přechodem. Druhý den dopoledne projeli Belgií a čekala je procházka historickým centrem města Bruggy. I přes vytrvalý déšť všichni statečně prošli Velké tržiště, Hradní náměstí a Baziliku Svaté krve a absolvovali projížďku na lodičkách. Noc studenti strávili v hotelu u francouzského Calais. Tam ráno nastoupili na trajekt a než se stihli nasnídat, už viděli bílé útesy u anglického přístavního města Dover.

Následovala exkurze doverského hradu a návštěva sídla arcibiskupa ve starobylém Canterbury. Večer byly děti poprvé ubytovány v rodinách ve městě Northampton. Čtvrtý den se studenti vydali do univerzitního města Cambridge. V kapli King´s College poseděli před úchvatným Rubensovým Klaněním tří králů, svezli se v pramicích na slavné říčce Cam a odpoledne se přesunuli do neoficiálního hlavního města britských koňských dostihů v Newmarketu. Prohlédli si tam čerstvého vítěze dostihů v Ascotu Stradivaria a vyslechli výklad o chovu anglických plnokrevníků.

Warwick Castle se stal díky mnoha atrakcím včetně lukostřelby a ukázky střelby z katapultu bezkonkurenčně nejsilnějším zážitkem celého zájezdu. Ani odpolední procházka Shakespearovým rodným Stratfordem a Ann Hathaway´s Cottage nemohly konkurovat hradu nad řekou Avonou.

Poslední, šestý den absolvovali všichni klasický okruh s nejdůležitějšími londýnskými pamětihodnostmi: Westminster Abbey, budovy Parlamentu, Whitehall, Národní galerii na Trafalgarském náměstí, Soho, Piccadilly Circus a Leicester Square. Před náročným přesunem londýnským metrem k parkovišti s čekajícím autobusem se studenti svezli ve slavném London Eye.

Zpáteční cestu zvolila CK Pro Travel Eurotunelem. Po 26 hodinách strávených v autobuse nakonec dorazili studenti GTS v pátek 21. 6. šťastně domů. Už v pondělí začali chlapci z tercie plánovat příští trasu: Oxford, Duxford…