608 436 941

Nepřehlédnutelné úspěchy v soutěžích

Autor: Text i foto: Mgr. František Slípka, ředitel Gymnázia Trhové Sviny | Zveřejněno: neděle 23. června 2024 | 14x

Studenti Gymnázia Trhové Sviny zdatně konkurují tzv. „prestižním“ budějovickým gymnáziím. Během letošního soutěžního jara dosáhli opět několika významných úspěchů.

Absolutní jedničkou byl Jiří Sýkora z oktávy, který se „propočítal“ k druhému místu v krajském kole Matematické olympiády a v krajském kole Fyzikální olympiády pak vybojoval první místo! Navázal tím na své úspěchy v těchto oborech z předchozích let.

Nejvýznamnější úspěch získali pro naše gymnázium opět studenti oktávy, a to v přehlídce Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Jakub Endlicher byl v krajské přehlídce SOČ na 1. místě v oboru Fyzika (s prací Návrh a vytvoření levného 3D tištěného spektrofotometru) a Jiří Sýkora byl na 1. místě v oboru Matematika a statistika (s prací Matematické modelování interakce viru a imunitního systému uvnitř hostitele). Následně pak oba dosáhli vynikajícího úspěchu i v celostátní přehlídce SOČ v Pardubicích, kde se Jakub Endlicher ve svém oboru se svou prací umístil na 3. místě a Jiří Sýkora ve svém oboru se svou prací dokonce zvítězil! Je to fantastický úspěch, k němuž oběma – nyní už absolventům – blahopřejeme.

Ani v humanitních vědách jsme však nezůstali letos pozadu, a to v Dějepisné soutěži studentů gymnázií. V loňském roce náš tříčlenný tým v krajském kole této soutěže zvítězil a v česko-slovenském finále v Chebu pak v konkurenci 309 českých a slovenských gymnázií a 75 finalistů vybojoval skvělé 13. místo! V letošním roce náš tým (Oskar Blíženec z kvarty a Hubert Smolík a Jakub Staník ze sexty) sice v konkurenci 17 jihočeských gymnázií skončil těsně „až“ na 4. místě (před „prestižními“ budějovickými gymnázii!), ale na vysoký počet bodů (s nímž by v jiných krajích zvítězil) opět postoupil do česko-slovenského finále, které se bude konat v listopadu v Chebu.

Softballový tým gymnazistů pak příjemně překvapil druhým místem na mistrovství ČR středních škol.