608 436 941

Tým svinenských gymnazistů na mezinárodní soutěži

Autor: Jiří Sýkora, student oktávy Gymnázia Trhové Sviny | Zveřejněno: čtvrtek 11. dubna 2024 | 15x

Studentský spolek FYKOS v současné době organizuje bezpočet akcí, a kromě již klasického fyzikálního semináře se jako studenti střední školy můžeme zúčastnit i jiných soutěží. Mezi nimi lze nalézt například Fyziklání, soutěž mezinárodního charakteru a zároveň i největší fyzikální týmovou soutěž v Evropě. Koná se každý rok v Praze pod záštitou MFF UK.

Naše škola pro tento rok vytvořila tým Hari Seldon team, jehož název odkazuje na věhlasnou knižní sérii Nadace od Isaaca Asimova. Jeho členy se stali čtyři studenti oktávy jmenovitě Jiří Sýkora, Dominik Padyšák, Jakub Endlicher a Barbora Suchanová, a jeden student z Gymnázia Plzeň, Mikulášské nám. 23, zdejší septimán Daniel Kačárek.

Letos se veškerý program Fyziklání uskutečnil ve dnech od 12. do 18. února, ovšem náš tým byl přítomen pouze tři dny od 15. do 17. Náplní našeho prvního dne byl nespočet přednášek a exkurzí v rámci Matfyzu. Výhodou bylo, že neexistoval žádný pevně stanovený program pro všechny účastníky, díky čemuž jsme se mohli dozvědět více o věcech, které nás zaujaly. Například jsme byli zasaženi přednáškou o extrémních stavech počasí, vložili své mysli do racionálního designu léků anebo jsme zjistili odpověď na všechny fyzikální otázky („Entropie vesmíru roste“). Den jsme zakončili ubytováním v Hotelu Duo a vydatným spánkem před samotnou soutěží. 

Po páteční snídani (jen kvůli ní bych se na Fyziklání vracel znovu a znovu) jsme vyrazili na výstaviště PVA Letňany. Společně s dalšími 1200 účastníky jsme tři hodiny řešili fyzikální úlohy o Malém princi či Titaniku a do poslední sekundy jsme neztráceli bojového ducha. Nakonec jsme se umístili jako 75. z 256 týmů z celého světa od Indie po Singapur. Velkou zásluhu na našem úspěchu má Dominik, který snad věděl odpovědi ještě před tím, než jsme samotné úlohy dostali. A protože nám to nestačilo, večer jsme se ještě zúčastnili semináře o řešení těchto úloh. 

Výlet jsme v sobotu zakončili dalšími přednáškami, u kterých je nutno zmínit vynikajícího přednášejícího Marka Nelsona, zakladatele i výkonného ředitele společnosti Radiant Energy Group a konzultanta v oblasti čisté energie. I tak vlivné lidi zde skutečně můžete potkat. 

Jestli vás fyzika jen trochu zajímá a chcete zažít nezapomenutelné okamžiky, nebojte se a jděte do toho i vy! V nejhorším budete mít tu nejlepší snídani, kterou jste kdy měli, tak přeci není co ztratit.