608 436 941

Exkurze mateřských škol do dančí obory na Třebíčku

Autor: Za Myslivecký spolek Trhové Sviny Jan Špilauer | Zveřejněno: pondělí 23. května 2022 | 19x

Po dvouleté covidové pauze se nám podařilo opět navázat na již tradiční návštěvu daňčí obory u Nováků na Třebíčku. Již několik roků se nám daří spolupráce s našimi nejmenšími z trhovosvinenské mateřské školy. Přesněji od roku 2016, kdy jsme jménem Mysliveckého spolku Trhové Sviny poprvé vzali děti mezi daňky. Letos to bylo tedy popáté, protože rok 2020 a 2021 nám pandemie nepřála.

Oba školkové areály Beruška a Čtyřlístek se vždy vystřídaly po dni za sebou v této malé obůrce zájmového chovu daňčí zvěře, chované nedaleko od města v osadě Třebíčko. Pokaždé jsme s dětmi vyrazili v podzimních měsících, ale pak přišlo období pandemie a museli jsme od plánovaného programu upustit. Takto se celá situace opakovala ještě rok poté. Nakonec nebylo na co čekat a rozhodli jsme se dětem vynahradit termín podzimní návštěvy v jarních měsících.

Stačilo se pouze vzájemně dohodnout a realizovat záměr, který se uskutečnil 11. 5. 2022. Jediný drobný zádrhel byl ve vytíženosti dopravce, který vždy děti přivezl autobusem během dvou dní. To ale nebyl zas tak veliký problém a místo dvoudenní exkurze se oba areály mateřské školy prostřídaly v jeden den. Počasí bylo krásné, slunečné, a tak místo zahaleni do kabátů všichni ze školky přijeli na lehko, jak počasí dovolilo.

Před samotným vstupem do obory jsme se s dětmi a jejich učitelkami přivítali a řekli si něco o daňcích a o chování v oboře. K dispozici byly i myslivecké kroniky, kde bylo možné nahlédnout zejména na články s fotografiemi z exkurzí v oboře z předešlých roků. Každá školka dostala od mysliveckého spolku darem dalekohled, aby děti mohly při pravidelných vycházkách pozorovat zvěř a okolní krajinu. Myslivecký spolek tak věnoval za poslední rok mateřské škole čtyři dalekohledy, kterými chce podpořit spolupráci s dětmi, které nám na oplátku v podzimních měsících sbírají lesní plody pro přikrmování zvěře.

Pak už se mohlo vstoupit do obory, kde se děti podílely na přikrmování daňků. Dětmi donesené pochutiny tvořila zejména jablka, mrkev a tvrdé pečivo. Majitel obory JUDr. Jaroslav Novák dal dětem instrukce, kam co mohou dát, či volně pohodit. Jen k chlebu měl výhradu, že se jedná o Boží dar, se kterým by se nemělo házet, a ten proto požádal uložit do korýtek.

Následovala krátká procházka oborou, kde se nám předvedla celá skupina 37 kusů daňčí zvěře. Bohužel již měli daňci shozené paroží, až na dva špičáky. Shozené paroží si bylo možné prohlédnout a osahat na připraveném stolku před vstupem do obory. Děti ukázněně pozorovaly skupinku daňků a dle možností se dívaly pomocí věnovaných dalekohledů. Zhruba po jedné hodině došlo na děti z druhé části školky, která přijela první skupinu vystřídat. Odjíždějící skupina dětí si odvezla bonbóny, stejně jako druhá skupina dětí.

Vzájemně jsme si zamávali a přislíbili si, že pokud to bude v našich silách, určitě to nebude poslední návštěvna a mohli bychom se za několik měsíců opět vidět. Vždyť od poslední návštěvy uplynulo tolik času, že z jedné skupiny dětí pouze tři děti hlásily, že už v minulosti oboru navštívily. Pro zbytek dětí to bylo něco nového a my doufáme, že to v nich zanechalo krásné vzpomínky na nevšední zážitky.