608 436 941

Once Upon a Time… / Bylo nebylo…

Autor: Mgr. M. Poláková | Zveřejněno: neděle 16. ledna 2022 | 14x

České pohádky v mezinárodním projektu

Nový eTwinningový projekt, který letos řeší 15 studentů primy se svojí učitelkou anglického jazyka, je sice o pohádkách, ale práce na něm rozhodně pohádku nepřipomíná.

O náročnosti tentokrát svědčí fakt, že na počátku prosince 2021 bylo přihlášeno 13 škol z celé EU, ale v lednu 2022 nás zbylo jenom deset. Kromě našeho gymnázia je v projektu zaregistrován Istituto Leone XIII z italského Milána, Gymnázium Immanuela Kanta z Lachen-dorfu u Hannoveru v Německu, ZŠ z Humenného na Slovensku, SŠ v Afyonkarahisaru v centrálním Turecku a istanbulská ZŠ. Další ZŠ je ze severotureckého Samsunu a následuje SŠ sv. Františka z oblasti Kampánie v jižní Itálii. Dvě základní školy – jedna z chorvatského Záhřebu a jedna z ukrajinského Lvova jsou našimi novými partnery, se kterými jsme se ještě v předcházejících programech nesetkali.

Projekt je založen na vyprávění místních pověstí nebo národních pohádek. Následovat budou světově známé pohádky. Výsledkem by měla být e-kniha včetně audio nahrávek pořízených samotnými studenty. Nebudou chybět ani ilustrace pohádkových příběhů pořízené dětmi zapojenými do projektu. Skupina studentů GTS, kteří se dobrovolně a se svolením rodičů do projektu přihlásili, vytvořili nejprve své „Avatary“. Fotografie totiž nejsou v eTwinningových pracích povoleny, aby bylo vyhověno zásadám GDPR. Studenti nesmí mít ani zapnuté kamery během online setkávání. Své portréty mohou děti vytvářet v programech Avatoon nebo Bitmoji, mohou též tvořit puzzle v aplikaci Jigsawplanet. Pro realizaci dotazníků, hlasování, grafů a prezentací jsme se naučili pracovat s programem Mentimeter. Učitelé se mezi sebou i se studenty pravidelně setkávají prostřednictvím ZOOMu. Výčet používaných aplikací se však s přibývajícími úkoly stále rozrůstá.

Skupina našich dětí se v prosinci prostřednictvím obrázkových Avatarů představila kamarádům z evropských škol. Podařilo se nám také prezentovat naši školu několikaminutovým videem a podle nápovědy od tureckých učitelů z Afyonu jsme zveřejnili prezentaci o jejich městě. K tomu jsme využili nabídky slidů z programu Prezi. V lednu 2022 nás čeká převyprávění jediné původní české pohádky O dvanácti měsíčkách. Tu musíme přeložit a nahrát v anglickém jazyce. Držte nám palce, ať si v silné mezinárodní konkurenci neuděláme ostudu!